Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-01-31 19:04:49

IMF-saga: a londoni elemzőket is meglepte Orbánék kérése

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben azt mondta: az IMF nemet mondott a rugalmas hitelkeretre. Londoni pénzügyi elemzők csütörtökön "meglepőnek" nevezték értékelésükben, hogy Magyarország rugalmas hitelkeretet kért a Nemzetközi Valutaalaptól, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján pedig kijelentette: a Valutaalap részéről mindig is készenléti hitelkeretről volt szó a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során.

Orbán Viktor szerdán Brüsszelben kijelentette: az IMF nemet mondott a rugalmas hitelkeretre (flexible credit line, FCL) előterjesztett magyar igényre. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát, az IMF azonban - mondta - mindenképpen kölcsönt akart folyósítani. Hozzátette, hogy az álláspontok nem közeledtek, de amíg az EU és az IMF nem utasítja el, addig Magyarország kérése érvényben marad.

Mindig is készenléti hitelkeretről volt szó a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során, jelentette ki csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója reagálva Orbán Viktor brüsszeli kijelentésére. Az IMF olyan tárgyalásokat folytatott Magyarországgal, amelyek egy készenléti hitelmegállapodás alapját jelenthetik – közölte Rice a sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezt a hitelkeretet a magyar kormány kezelheti elővigyázatosságiként, azaz nem hívnak le belőle keretet, csak rendelkezésre áll. Ugyanakkor feltételeiben nem enyhébb, tehát negyedévente felülvizsgálatot folytatna az IMF. A készenléti és a rugalmas hitelkeret különbségeiről bővebben itt olvashat.

   

Ezzel kapcsolatban a Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára Magyarországról összeállított, csütörtökön ismertetett helyzetértékelésükben úgy fogalmaztak: mivel az IMF már több mint egy évvel ezelőtt egyértelműen világossá tette, hogy erről a hitelkeretféléről Magyarország esetében nem lehet szó, "valamelyest meglepőnek" tűnik, hogy egyáltalán felmerült magyar részről ilyen irányú kérés.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek megítélése szerint a helyzet jelenlegi állása alapján semmilyen megállapodás elérése nincs napirenden Magyarország és az IMF között.

    

A ház felidézi, hogy az IMF és az Európai Bizottság szakértőiből álló delegáció e héten befejeződött magyarországi éves gazdaságpolitikai konzultációja után a valutaalap méltatta ugyan a kormány elkötelezettségét az államháztartási konszolidáció mellett, bírálta ugyanakkor, hogy a konszolidációs folyamat túlzott mértékben összpontosul ad hoc jellegű intézkedésekre.

 

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: mindezek alapján úgy ítélik meg, hogy a magyar kormány és az IMF közötti alapvető gazdaságpolitikai nézetkülönbségekben az utóbbi hónapok semmiféle változást nem hoztak, és így a megállapodás sem került közelebb.

   

Az IMF-megállapodásra most már más nagy londoni házak sem számítanak.

   

Az HSBC - a mérlegfőösszeg alapján legnagyobb brit pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai befektetők számára összeállított idei első átfogó térségi prognózisukban "erősen valószínűtlennek" nevezték, hogy az IMF/EU-tárgyalások "valaha is eljutnak" az új finanszírozási programról szóló megállapodás aláírásáig. A ház megítélése szerint ugyanis a magyar kormány nem akar semmilyen makrogazdasági változtatásról tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, és erre jelenleg a piac sem szorítja rá.

   

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a közép-európai EU-gazdaságok - köztük Magyarország - idei tőkepiaci hitelfinanszírozási igényeiről összeállított, minap Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében kiemelte azt a véleményét, hogy Magyarország tavaly jórészt azért a forintkötvény-piaci kibocsátások emelésével finanszírozta a lejáró devizakötelezettségeket, mert a magyar kormány akkor még meg akarta várni az új IMF-megállapodást, mielőtt megjelent volna új devizakötvény-kibocsátással a piacon.

   

Az IMF-megállapodás esélyei azonban mára "elhalványultak", és a Fitch Ratings várakozása most már az, hogy Magyarország 2013 elején mindenképpen visszatér a nemzetközi kötvénypiacra kedvező kondíciók esetén - állt a hitelminősítő londoni elemzésében.

MTI / atv.hu / portfolio.hu

Ajánlom

További híreink