Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2013-01-20 09:40:54

"Börtön helyett lakhatást" Hajléktalanok és civilek tüntettek Budapesten

A rendőrség véget vetett annak a fővárosi demonstrációnak, amelynek keretében civil és hajléktalan aktivisták szombat délután a VII. kerületi Csányi utcában elfoglaltak egy üresen álló, önkormányzat tulajdonú épületet. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben a fővárosban körülbelül tízezren élnek az utcákon, kétezer önkormányzati lakás üresen áll. A rendőrök 28 embert állítottak elő.

A ház előtt élőláncot alkotó aktivistákat a rendőrség előbb arra szólította fel, hogy engedjék be az épületbe a kerületi önkormányzat képviselőjét. Ő, miután bent járt, kérte a ház kiürítését, hogy azt le tudják zárni. A többi között arra hivatkozott, hogy az aktivisták önkényesen foglalták el a műemlék épület, amelyben egyébként életveszélyes tartózkodni.

   

A rendőrök ezután többször is felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Miután azok a kérésnek nem tettek eleget, egyesével vitték őket a rendőrségi járművekhez.

   

      Rendőrök visznek el egy aktivistát szombat este.

A házfoglalókat több tucat fiatal támogatta élőlánccal, illetve a délután folyamán egy egyre növekvő tömeg az utca túloldaláról. A támogatók többek között azt skandálták, hogy "Szállók helyett lakhatást, szociális bérlakást!" és "Lakhatáshoz való jogot!" – áll a Város Mindenkié csoport szerkesztőségünknek megküldött közleményében.

   

A rendőri beavatkozás kezdetén, nem sokkal este hét óra után, egy csoport jelent meg dobokkal és egyéb ütőhangszerekkel a helyszínen, így, miközben a házfoglalókat a járművekhez vitték, a szimpatizánsok már a dobosok által diktált ütemre skandálták, hogy "Börtön helyett lakhatást!", illetve "Az erőszak nem megoldás!".

   

Az épületet kora délután foglalták el hajléktalan és civil aktivisták, akik közül néhányan átmenetileg beköltöztek az egyik lakásba. Közlésük  szerint tettükkel a többi között arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben a fővárosban körülbelül tízezren élnek az utcákon, kétezer önkormányzati lakás üresen áll.


"Nem csak magamért küzdök..."

„Nekem sincs emberhez méltó lakhatásom, egy fűtetlen lakásban lakom szívességi lakáshasználóként. Mégsem csak magamért küzdök: mindenki lakhatásáért küzdünk és azért, hogy a kormány és az önkormányzatok vállaljanak felelősséget azért, hogy Magyarországon mindenkinek legyen biztonságos, egészséges és megfizethető otthona” – idézte a csoport közleménye Dombóvári László hajléktalan aktivistát.

A Város Mindenkiért kitért arra: „ma Magyarországon több millió ember él lakhatási szegénységben. Közülük mintegy 10 ezer ember él Budapest közterületein vagy hajléktalanszállóin, és mintegy másfél millióan élnek emberhez nem méltó lakhatási körülmények között. Mintegy félmillió háztartásnak lehet a lakhatását veszélyeztető díjhátraléka, és minden ötödik háztartásban fordul elő, hogy pénzhiány miatt hátralékba kerültek a lakáshitel törlesztő részletével.”

Nézze meg az eseményről készült fényképeket ide kattintva, a Facebook oldalunkon!

MTI / atv.hu

Ajánlom

További híreink