Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-12-13 10:00:13

Parragh László: jó irányba változik a felsőoktatás

Jó irányban változik a felsőoktatási rendszer – erről Parragh László beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Parragh László: jó irányba változik a felsőoktatás

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormány egy rosszul működő rendszerhez nyúlt hozzá, ezzel elindított egy vitát, amiből remélhetőleg egy jól működő rendszer jön majd ki. A szakember úgy véli, a lehető leghatékonyabban kell működnie a felsőoktatásnak.

Parragh László elmondta: jelenleg komoly anomáliák vannak a felsőoktatás és a gazdaság között. Kevesebben helyezkednek el a szakmájukban és az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a felsőfokú végzettségű munkanélküliek száma – magyarázta. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondja: több mérnökre és természettudósra lenne szükség, akikkel gazdasági növekedést lehetne elérni.

A szakember kijelentette: az eddigi oktatási rendszer fenntarthatatlan, az nem működik, hogy miközben a népességen belül nő a diplomások száma, addig ugyanez a munkaerőpiacon nem figyelhető meg. Azzal kapcsolatban, hogy honnan tudják, hogy az egyes felsőoktatási érdekképviseletek vezetői mióta járnak iskolába, Parragh László azt mondta: különböző gazdasági bejelentésekből tudják ezeket az adatokat.

Az MKIK elnöke elmondta: a HÖOK-nak sok jogosítványa van, sok esetben ők rendelkeznek például az egyetemi vagyonnal, és ilyenkor találkoznak a gazdasági élet szereplőivel. Többször megkeresték már a gazdasági szereplők a kamarát egy-egy ilyen esetben, ilyenkor jutottak konkrét, név szerinti adatokhoz – magyarázta. Parragh László azt mondja: tarthatatlan, hogy a hallgatók 30 százaléka életvitelszerűen él az egyetemből.

Ajánlom

További híreink