Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-12-11 17:45:50

"Rakétaelhárítók" Ungvári a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítványról

Noha a december elejei antifasiszta tüntetés több tízezres tömege bizonyította az akció sikerét, a látványos összefogás "utóélete" már vitatottabb: Tamás Gáspár Miklós filozófus a jobb- és baloldalt is hibáztatta, míg szélsőjobbról a szervezőket és a demonstráció résztvevőit igyekeznek egyesek hitelteleníteni - írja a Népszava. A napilap ír a Mindannyian Együtt Jeruzsálem Alapítvány szerepéről is.

A szélsőjobbos vélemények kapcsán a lap azt írja, a rendezvényt a Jobbik úgy értékelte: "magyarellenes nagykoalíció" alakult, egyúttal a jobboldalon megindultak olyan találgatások, célozgatások, melyek a tüntetés támogatóit, résztvevőit próbálják hitelteleníteni, rossz színben feltüntetni.

Egyesek a Hit Gyülekezetének például azt róják fel, hogy tavaly ősszel olyan fórumot támogatott, melynek résztvevői között szélsőjobboldali pártok is voltak. Ráadásul sokan összemossák a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért címmel tavaly novemberben Budapesten rendezett nemzetközi konferenciát a Kossuth téri tüntetést szervező, hasonló nevű alapítvánnyal, holott utóbbi nem vett részt a szervezésben, lévén fél évvel később, idén májusban alakult.

Elképzelhető, hogy a jobbszélen azért viseltetnek sokan ellenérzéssel az egy éve megtartott - egyébként az Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítványa által rendezett - konferencia iránt, mert azon olyan Izrael-barát szélsőséges pártok is részt vettek, melyek viszont elutasítják a Jobbikot. Ilyen például az egykor Jörg Haider vezette osztrák Szabadságpárt. De a holland Szabadságpárt is, melynek a konferencián résztvevő képviselője akkor úgy nyilatkozott: a Jobbik azokhoz a szélsőséges mozgalmakhoz tartozik, amelyek a világháborús, náci kollaboráns mozgalmak spirituális örökösei, márpedig "Európának a zsidó-keresztény gyökerek megerősítésére van szüksége, és a Jobbik programja ellentétes ezekkel az értékekkel".

A Svéd Demokraták nevű párt képviselője pedig ugyanitt azt állította: "az európai nemzeti mozgalmak elutasítják azt a rasszista, antiszemita és Izrael-ellenes hangvételt, amit a Jobbik képvisel", és veszélyesnek tartják "a militáns mozgalmakkal való kapcsolatukat" is. Az eseményen - melyen tehát nem a neofasiszta, hanem a neopopulista irányhoz tartozó, nem zsidóellenes szélsőjobboldali pártok jelentek meg - beszédet mondott a KDNP-s Lukács Tamás, sőt a résztvevőket a parlamentben köszöntötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki azt mondta: "Jeruzsálem mindannyiunk spirituális öröksége".

Nehéz egy komoly győzelem eufóriájában arra gondolni, kik és miért támadják a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítványt - reagált minderre a Népszavának a szervezet kuratóriumi elnöke, Ungvári Tamás, utalva a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása, továbbá a kirekesztés és az antiszemitizmus elleni több tízezres tüntetésre.

Ungvári Tamás író, egyetemi tanár azt mondta, a demonstrációjuk sikere egyenes arányban állt a zsidókat ért sértés, aljasság nagyságával. Hiszen - emlékeztetett - az 1920-as évek, Horthy különítményeseinek ideológiája óta csak a későbbi zsidótörvényekben volt tetten érhető ilyen nyílt antiszemita megközelítés. A Gyöngyösi által emlegetett listázás közvetlenül előzte meg a vagonírozást, Auschwitzot - tette hozzá Ungvári.

A Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány közéleti szerepére utalva megjegyezte, "mi rakétaelhárítók vagyunk, nem támadunk, csupán megvédjük a normális közéletet például az arab sálakban Iránt éltető és zsidózó Jobbikkal szemben." Felvetésünkre, miszerint vannak hangok, melyek például azzal próbálják rossz színben feltüntetni az alapítványt, hogy abban a Hit Gyülekezete szerepét próbálják erősíteni, az elnök azt mondta, azért a demonstrációhoz másik 18 szervezet is csatlakozott, noha igaz, hogy az egyház mozgósító szerepe elvitathatatlan volt.

"A Hit Gyülekezete és a Mazsihisz gyújtották meg a lángot, a többiek pedig életben tartották azt" - tette hozzá Ungvári, megjegyezve, az alapítvány egy ernyőszervezet. Ungvári fontosnak nevezte, hogy kormánypárti politikusként Rogán Antal is csatlakozott a demonstrációhoz és beszédet mondott, ami szerinte akkor is jelzésértékű, ha eközben sokan joggal tartják megkésettnek és gyengének a kormány elhatárolódását Gyöngyösitől. Beszélt az alapítvány névválasztásáról is, emlékeztetve arra, hogy Jeruzsálem a vallások és népek együttélésének jelképe.

A történelmi példákról szólva Ungvári megjegyezte, hogy a liberalizmus és a francia forradalom első cselekedete a zsidók egyenjogúságának elismertetése volt. Arra pedig már az alapítvány létrehozásakor is emlékeztetett, hogy hisz a Jeruzsálem-gondolatban, mert "ez az egyik alapja az európai kultúrának", és a városban "testközelben van a vallásos együttélés". A nyugat-európai zsidó-keresztény mitológiában fontos szerepet betöltő Jeruzsálemről Ungvári azt is mondta, a spirituális és valóságos Jeruzsálemet, a "béke szigetét nekünk magyaroknak itt kell megtalálni".

Népszava

Ajánlom

További híreink