Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-12-02 16:37:19

Ötvenezren tiltakoztak a neonácizmus ellen

Az eseményen megjelent Izrael, az Egyesült Államok és Svédország budapesti nagykövete, továbbá számos magyar politikus.

Ötvenezren tiltakoztak a neonácizmus ellen

Több tízezren tiltakoztak a Kossuth téren a Jobbik által képviselt antiszemita és neonáci eszmék ellen. Egy színpadon szólalt fel Rogán Antal, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila. A tüntetésről készült percről percre tudósításunkat elolvashatja erre a linkre kattintva!

A tüntetésen megjelent egyebek mellett Ilan Mor Izrael, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok és Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete. Szintén részt vett a megmozduláson Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és fővárosi frakcióvezetője, Pálffy István, a KDNP frakciószóvivője, Fodor Gábor az SZDSZ volt elnöke, kétszeres volt miniszter, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, volt honvédelmi államtitkár, Kolber István volt miniszter – utóbbi kettő a DK pro forma független országgyűlési képviselője –, Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője és Schmuck Andor, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke.

„A mai nap bebizonyította, hogy konzervatívok, szocialisták és liberálisok képesek együtt is fellépni a rasszista, antiszemita kijelentések ellen” – nyilatkozta az ATV-nek a tüntetés előtt Fodor Gábor.

Nem személyes vagy családi tragédiák emléke vezetett ide, azért jöttem, mert ilyenkor nem maradhatok néma – mondta egyebek mellett az első szónok, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Most az összefogás ideje van, ezért nem enged azoknak, akik arra ösztönözték, hogy használja ki a lehetőséget a kormány kritizálására – hangsúlyozta beszédében Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke. Az ellenzéki politikus szerint a nácik ellen mindenkivel össze kell fogni, ugyanakkor a hatalomért mindenkivel össze lehet fogni – kivétel a nácikkal. Ennek a próbának kell alávetni azt, ahogyan választunk – fogalmazott.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője többek közt azt mondta: amíg Gyöngyösi Márton az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke, addig a szocialista képviselők nem vesznek részt a bizottság munkájában, mert „nem vagyunk hajlandóak egy levegőt szívni egy ilyen fasisztával”. A szocialista politikus követelte, hogy a Kossuth tér ne váljon Horthy emlékterévé. Orbán Viktor miniszterelnököt arra szólította fel, hogy a hétfői parlamenti ülés kezdődjék az ő beszédével, és a miniszterelnök határolódjék el a Jobbiktól.

Az utoljára felszólaló Ungvári Tamás kritikus, műfordító, a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: nem kell cenzúra a szólásszabadság rovására, de az erkölcsi megvetés elszigetelheti a Jobbikot.

„Azt akarják, hogy féljünk, ezt a szívességet azonban nem tesszük meg nekik” – mondta Ungvári.

atv.hu

Ajánlom

További híreink