Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-10-24 07:10:00

Ilan Mór: Izrael zászlajának égetése elfogadhatatlan

Izrael budapesti nagykövete nemcsak a zászlóégetés, hanem az Index fotóriporterének bántalmazása, Astoriánál történt „halál a zsidókra” kiabálása és a magyar-izraeli focimeccsen történtek ellen is élesen fölemelte szavát.

Ilan Mór: Izrael zászlajának égetése elfogadhatatlan

Az Egyenes Beszédben Ilan Mór budapesti izraeli nagykövet volt egy egyik megszólaló. A magas rangú diplomata ad hoc jelleggel, telefonon volt Kálmán Olga műsorának vendége. Megszólaltatásának oka az volt, hogy a Jobbik ifjúsági tagozata izraeli zászlót égetett a Dohány utcai zsinagógánál.

Ilan Mór szerint az izraeli zászló égetése „nyugtalanító fejlemény”. A diplomata hangsúlyozta: október 23-án „az Index egyik fotósát brutálisan megtámadták”, közben azt kiabálták rá, hogy „halál a zsidókra”. Mór emlékeztetett a budapesti magyar-izraeli meccsre, amelyen a csőcselék 1944-gyel kompatibilis hangulatot gerjesztett. Hozzátette: a „halál a zsidókra” az Astoriánál is fölhangzott október 23-án.

Ilan Mór mind a magyar politikai vezetést, mind a demokratikus pártokat arra szólította föl, hogy nyilvánítsák ki: a Magyarországgal baráti Izrael „zászlajának elégetése elfogadhatatlan”.

Kálmán Olga kérdésére Izrael budapesti nagykövete úgy reagált: Magyarország lakosságának a nagy része pozitív érzésekkel viseltetik Izrael iránt, ugyanakkor „ennek a pártnak a képviselői ott ülnek a Parlamentben”. Az értelmiségnek és politikusoknak föl kell szólalniuk az ilyen megnyilvánulásokkal szemben – tette hozzá. A zászlóégetők a Magyarország számára is fontos értékeket károsítják – fogalmazott Izrael budapesti nagykövete.

atv.hu

Ajánlom

További híreink