Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-10-18 08:56:59

Földpályázatok: Kajászón visszafoglalták a helyi gazdák a földeket

Úgy vélik, hogy szabálytalanul jutott a földekhez egy vállalkozó, ezért táblákat helyeztek ki, melyeken jelzik, hogy a terület a helyi gazdákat illeti.

Földpályázatok: Kajászón visszafoglalták a helyi gazdák a földeket

A kajászói gazdák, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség gazdatanácskozást szerveztek, melyen megállapították, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kezelésében lévő és földbérleti pályázatban meghirdetett, „0122 és 0124 helyrajzi szám alatt nyilvántartott földterületeket a helyi gazdák döntését, véleményét figyelmen kívül hagyva, szabálytalan szerződésben adta az NFA K. Á. vállalkozó kezelésébe”- közölték az atv.hu-val.

Hozzátették, hogy minden lehetséges törvényességi lépést betartva számos beadványban tájékoztatták az illetékes hatóságokat és az ország közméltóságait a szabálytalanságokról, de érdemi választ egyszer sem kaptak. „Mindezek alapján a gazdatanácskozás úgy döntött, hogy élve alapjogaikkal, a helyi földterületek felett gyakorolt önrendelkezés jogával a megállapított szabálytalanságok felszámolása és a törvényesség helyreállítása érdekében a földterületeket 2012. október 17-én a helyi, kajászói gazdák saját kezelésbe veszik”- írják. Döntésükről értesítették a Nemzeti Földalap kezelő szerveit, illetékeseit és a vidékfejlesztési minisztert is.

Táblákon jelzik, hogy a helyi gazdákat illeti a föld (fotó: Fejér Szövetség)

A Fejér Szövetség szóvivője, Sajó Victor az atv.hu-nak azt mondta, véleményük szerint 280 hektárnyi földterület az a mennyiség, ami jogszerűtlenül került K. Á. kezelésébe. Azt sérelmezik, hogy a helyi gazdák elindultak a földpályázatokon, befizették az indulási költségeket is, ugyanakkor senki egyetlen négyzetméter földet sem nyert közülük.

Gondolkodnak jogi lépéseken is, szerdai döntésüket pedig szimbolikus cselekedetnek szánták első lépésként, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy táblákat helyeztek el, melyek mutatják, hogy ez a földterület a helyi gazdákat illeti. Sajó hozzátette: jelentős a felháborodás a vidéki gazdák között, mert, ami Kajászón megtörtént az nem egyedi eset, Lepsényben és sok más helyen is kihagyták a helyi gazdákat a földosztásból.

atv.hu

Ajánlom

További híreink