Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-07-24 15:20:00

Republikon: most nyerne, de koalíciós kényszerben lenne a Fidesz

A Republikon Intézetnek a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokon alapuló mandátumbecslése alapján ma egyetlen párt sem tudná egyedül megszerezni a parlamenti mandátumok többségét.

Az új választási törvény alapján a Republikon olyan mandátumbecslő módszert dolgozott ki, mely tartalmaz minden fontos elemet, amiről a kormány már döntést hozott (új választókörzetek, győztes után járó töredékszavazatok, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező szavazók), és segítségével kiszámolható, hogy az aktuális párttámogatottságok hány mandátumot, milyen összetételű parlamentet eredményeznének. Az intézet elemzésének alapját a Szonda Ipsos legfrissebb, július 20-i közvélemény-kutatási adatai jelentik.

A kedden nyilvánosságra hozott modell két forgatókönyvet is tesztel. Az egyik, hogy a ma ismert pártok egyedül indulnak. A másik lehetőség, hogy mind listán, mind egyéniben választási együttműködés jön létre a demokrata ellenzék azon pártjai – vagyis az MSZP, az LMP és a DK – között, amelyek kimutatható támogatottsággal bírnak.

A Szonda Ipsos legfrissebb mérése alapján egy most vasárnapi szavazáson a választásra jogosultak bő harmada, 34 százaléka járulna az urnákhoz. Nyilvánvaló, hogy egy valódi választáson nem 34 százalékos lenne a választási részvétel. A Republikon abból indult ki, hogy a 34 százalék pontosan reprezentálja a választáson végül részvevőket. A Szonda által mért bő egyharmad 33 százaléka a Fideszt, 30 százaléka az MSZP-t választaná, 22 százalékos eredményt érne el a Jobbik, az LMP 8 százaléknyi voksra számíthatna. A Demokratikus Koalíció nem érné el a parlamenti küszöböt: Gyurcsány Ferenc pártja négy százalékot kapna. A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása a KDNP-vel nem számol önálló entitásként. Ha ilyen támogatottsági viszonyok között minden párt önállóan indulna el, úgy a választást követően egyetlen pártnak sem lenne önállóan többsége: a Fidesz 98 – ebből 67 egyéni – mandátummal rendelkezne a 199 fős Országgyűlésben. Bár országos támogatottságuk alig nagyobb, az egyéni választókerületi rendszernek köszönhetően a Fidesz mégis harminckettővel több mandátumot szerezne, mint az MSZP. Így Orbán Viktor pártjának két mandátuma hiányozna az abszolút többséghez. Az MSZP-nek 66 – ebből 37 egyéni –, a Jobbiknak 26, míg az LMP-nek 9 képviselője lenne. A Fidesznek tehát valakivel szövetséget kellene kötnie a kormányalakításhoz.

A Republikon elemzése szerint az MSZP-LMP-DK összefogást szimuláló – jóval több föltételezéssel élő és ezért kevésbé megbízható – modell esetén sincs többsége sem a Fidesznek, sem a baloldalnak, de a különbség kisebb. Az összefogás 84 képviselőt küldene a Parlamentbe, míg a Fidesz-KDNP 88 mandátummal rendelkezne. Egy ilyen indulás egyéni választókerületi szinten is mérsékelné a Fidesz előnyét: a jelenlegi kormánypárt 55 körzetet nyerne, míg a demokrata pártok közös jelöltjei 49-et, a Jobbik pedig mindkét modellben kettőt. A relatíve több mandátum egyik fontos oka a DK szavazatainak hasznosulása az egyéni választókerületi szinten.

atv.hu, Republicon, Sz. P.

További híreink