Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-07-16 16:36:00

Tüntetők vonulnak a népirtással vádolt Csatáry háza elé

A Facebookon hétfő délutánra tüntetést szerveznek Csatáry László krisztinavárosi lakása elé. A tüntetők az akcióval a magyar hatóságokat sürgetik Csatáry mielőbbi vád alá helyezése végett. A Simon Wiesenthal Központ szerint Csatáry 1944-ben az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt és ebben a minőségében a Soá mintegy 15 700 áldozatának élete részben az ő lelkén szárad. Az atv.hu a tüntetés egyik szervezővel, Gergely Andreával készített interjút.

A demonstráció – melyre hétfőn fél hattól kerül sor a XII. kerületi Győri út 3. szám előtt – részben figyelemfölhívás: „jó, ha tudják az emberek, hogy itt egy háborús bűnös lakik” – mondta el az atv.hu-nak Gergely Andrea, a tüntetés egyik spiritusz rektora. „Kilencvenhét éves, nem lehet sokáig húzni az ügyet” – tette hozzá.

Az egyik nemzetközi diákszervezet vezetőjeként élete jelentős részét Brüsszelben múlató Gergely Andrea igen visszafogott volt, amikor a tüntetésen résztvevők várható létszámáról kérdeztük. Bár a tüntetés Facebook-oldala szerint száznál jóval többen „biztosra”, pártucatnyian pedig „talánra” ígérték részvételüket, azt mondta: „legalább száz” emberre számít.

A tüntetést azért nem az ügyészség elé szervezték – hangsúlyozta az atv.hu kérdésére Gergely Andrea –, mert „sokkal szimbolikusabb, ha odamegyünk, ahol él, és környezetének tagjai is tisztában lesznek azzal, hogy ki mellett laknak”.

Interjúalanyunk reális esélyt lát arra, hogy Csatáryt őrizetbe veszik. Szerinte egy esetleges Csatáry-per jóval nagyobb eséllyel hozna elmarasztaló ítéletet, mint a Képíró-per, hiszen Csatáryt a kanadai hatóságok pont azért fosztották meg kanadai állampolgárságától és utasították ezelőtt tizenöt évvel ki az országból, mert fény derült múltjára.

Gergely Andrea szerint csak azért, mert közel száz éves, Csatárynak nem szabad elkerülnie a felelősségre vonást: „az áldozatai között éppúgy voltak kilencven-, mint háromévesek” – hangsúlyozta. Hozzátette: épp a volt gyűjtőtábor-parancsnok magas életkora miatt a hatóságoknak föl kellene gyorsítania az ügyintézést. Szerinte mindenesetre az őrizetbe vételig be kellene vonni Csatáry útlevelét.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További híreink