Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-04-29 17:39:00

Plágium: visszaadja doktoriját a kereszténydemokrata frakcióvezető

Magyarázkodás helyett doktori címének visszavonását kérte Florian Graf, a berlini tartományi gyűlés kereszténydemokrata frakcióvezetője, miután a potsdami egyetem egy rutinvizsgálat után jelezte, hogy „plágiumgyanú merült fel” a dolgozatával kapcsolatban. A német politikus elismerte, hogy egyes részeket „nem hibátlan tudományos munkával” készített el, és bizalmi szavazást kért a CDU frakciójától.

Plágiumgyanú miatt doktori címének visszavonását kéri Florian Graf, a berlini tartományi gyűlés kereszténydemokrata (CDU) frakcióvezetője, aki a potsdami egyetem gazdaság- és társadalomtudományi karán szerzett doktori fokozatot 2010-ben. A Handelsblatt szerint Florian Graf közleményében nem beszélt plágiumról, csak annyit írt: dolgozatának utólagos vizsgálata során arra a belátásra jutott, hogy egyes részeket „nem hibátlan tudományos munkával” készített el.

A német politikus disszertációjának címe: „Egy ellenzékbe került párt belső helyzete a kormányzás hosszú éveken keresztül viselt felelősségének hirtelen elvesztése után, a berlini CDU példáján”. A harmincnyolc éves politikus bizalmi szavazást kért frakciójától, ennek eredményétől teszi függővé, hogy vezeti-e tovább a képviselőcsoportot. A szavazást május 3-án tartják.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a potsdami egyetemen a dolgozatot érintő rutinvizsgálat során – az egyetem közleménye szerint – „plágiumgyanú merült fel”. Miután Grafhoz fordultak magyarázatért, a politikus magyarázkodás helyett a doktori fokozat visszavonását kérte. Az utóbbi időben több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt.

Magyarországon Schmitt Pál volt államfő kisdoktori értekezését még januárban kérdőjelezte meg a hvg.hu cikke, amely azt állította, hogy az olimpiai mozgalom történetéről írt értekezés nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató munkájával. A plágiumgyanú kivizsgálására az egyetem öttagú tényfeltáró bizottságot állított fel, amely két hónapon keresztül vizsgálta Schmitt dolgozatát. A testület megállapította, hogy a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A Semmelweis Egyetem szenátusa ezután úgy döntött, hogy megfosztja doktori címétől Schmitt Pált. Schmitt Pál nem ismerte el a plágiumot, de április 2-án lemondott köztársasági elnöki tisztségéről.

Handelsblatt, Origo, MTI

További híreink