Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-04-09 09:00:00

Egy kormánytag sem jelent meg az Antall József-megemlékezéseken

Antall József születésének nyolcvanadik évfordulóját ünnepelték vasárnap tisztelői. Az első szabadon választott, 1990 és 1993 között regnált kormány fejének sírjánál és az I. kerületi megemlékezésen részt vett özvegye, Antall Józsefné Fülepp Klára, aki Híradónknak azt mondta: férje a ma politikusai számára példakép kellene, hogy legyen. A kormány egyetlen tagja sem képviseltette magát a megemlékezéseken.

Egy kormánytag sem jelent meg az Antall József-megemlékezéseken

„Misszionáriusnak, sőt fanatikusnak is nevezte magát amiatt, hogy az ország drámai helyzetében kormányfői szerepet vállalt” – emlékezett a néhai miniszterelnökre Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere, méltatva a diktatúrából szabaduló ország miniszterelnökét. „Életével és halálával nemzetét szolgálta, ötvenhatban sem menekült, kilencvenben betegen sem vonult vissza, mert környezete bízott benne” – mondta a kormánypárti politikus.

„Lehet, hogy egyszer még halálommal is fogok szolgálni, de miután bizalmatokról biztosítottatok, megpróbálok még az életemmel is” – idézte Antallt Nagy Gábor Tamás.

„Azt mondta, hogy ha majd lehet vidámnak lenni Magyarország miniszterelnökének, majd ő akkor vidámabb lesz” – mondta az ATV-nek Antall Józsefné Fülepp Klára. „Az ő politikai működése példakép. Példakép – azt gondolom – minden magyar politikus számára. Az kell, hogy legyen” – tette hozzá az özvegy.

Kónya Imre, az MDF első frakcióvezetője szerint az aktuálpolitikai harcokon túlemelkedve az 1989-es átmenet és a szabad Magyarország berendezkedésének kialakítása a közös dicső múlt szimbóluma. „Úgy gondolom, Antall József az a személy, akihez kötni lehet a békés rendszerváltozást” – mondta Kónya.

Fodor Gábornak sok vitája volt a miniszterelnökkel, mégis azt gondolja: a mai jobboldalnak jól jönne egy olyan politikus, mint Antall József. „Elkötelezett Európa-párti […], atlantista volt, képes volt gesztusokat tenni, belement, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök legyen. Elképzelhető-e ez ma? […] Elképzelhető-e egy ilyen jobboldali, aki nem gyarmatnak gondolja Magyarországot és gesztust akar tenni az ellenzék felé?” – tette föl a költői kérdéseket az ATV-nek nyilatkozva a volt fideszes, majd SZDSZ-es politikus.

atv.hu

Ajánlom

További híreink