Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-02-26 07:30:00

Budai nem kívánta megmutatni az általa lobogtatott dokumentumot

Nem kívánt Híradónknak nyilatkozni Budai Gyula azzal kapcsolatban, hogy az atlatszo.hu megírta: nem a Malév, hanem a Budapest Airport felszámolásáról szól az általa bemutatott szerződési rendelkezés. Azt ugyanis az elszámoltatási biztos úgy mutatta be február elején a sajtónak, hogy az előző kormány a repteret megszerző külföldi befektető érdekében egy egybilliós, titkos záradékban kötelezte el magát az állami légitársaság felszámolása esetére.

Budai nem kívánta megmutatni az általa lobogtatott dokumentumot

Az atlatszo. hu címlapja Budai Gyula és a sánta kutya esete címmel jelentette meg cikkét. A Nemzeti Vagyonkezelő pénteken – ha a konkrét számokat kitakarva is – de nyilvánosságra hozta a Budapest Airport vagyonkezelési szerződésének 2007-es módosítását. Ennek negyvenedik oldalán látható az a passzus amelyet – az ATV felvételei szerint – az elszámoltatási kormánybiztos február 8-i sajtótájékoztatóján hosszasan kitartott, ám a helyszínen nem adta oda, sőt az atlatszo.hu közérdekű adat címén sem tudta megszerezni tőle – mondván, hogy az titkos.

Mint ugyanezen a sajtótájékoztatón Budai közölte, az előző kormány a külföldi befektetők érdekeit képviseli, mert közel egybillió forintot kell fizetni, ha a Malévot felszámolják a Budapest Airport fő tulajdonosának, a német Hochtief  cégnek – majd fölolvasott a szerződésből. Az atlatszo.hu szerint  azonban Budai Gyula összekeverte a cégeket: – és nem a Malév csődjéről szól a felolvasott rész, hanem a reptéri cég megszűntetéséről.

Bár az ATV-nak sikerült Budai Gyulával beszélnie, ő nem kívánt reagálni. Annyit mondott, hogy az atlatszo nem kereste őt, a Malév esetében följelentést tett és ha akarják, pereljék be őt a portál munkatársai.

„Sem szerződés nem jár a kormánynál ilyenkor, sem a miniszternél, hiszen nem jogköre, sőt kifejezetten tiltja a vagyontörvény az ilyen tartalmú beavatkozásokat ezekbe a tranzakciókba a politikusok részéről” – fogalmazott a Budai-sajtótájékoztató másnapján, február 9-én az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Veres János volt pénzügyminiszter Kálmán Olga műsorvezető azon, többszöri visszakérdezésére, hogy tud-e a titkos záradékról. Utódja, Oszkó Péter is cáfolta később az elhangzottakat.

Az ATV szombati megkeresésére Veres János telefonon azt mondta: Budai Gyula túl sok pénzbe kerül az adófizetőknek, hiszen ugyanekkora képviselői illetménye mellett egymilliót kap kormánybiztosként és a képviselői fizetése is közel ennyi – a rábízott ügyekben a szava viszont nem ér semmit.

„Ennyit ér Budai Gyula szakmai hozzáértése. Magyarul: azt sem tudja, hogy mit beszél és azt sem tudja, hogy miről beszél. […] Mindezt havi egymillió forintért csinálja, közpénzből. Azt javaslom, hogy le kéne vonni a következtetést neki meg a főnökének is, aki kievezi ilyen beosztásba ezt a hozzá nem értő embert” – fogalmazott az ATV-nek Veres János.

Kedden 23.47-kor Budai nem jelent meg saját, a Malév vizsgálóbizottságának felállításáról szóló javaslatának általános vitáján, ezért hétfőn, a napirendek után kezdhet vitatkozni először a témában a Ház. Ezzel kapcsolatban sem kívánt semmit nyilatkozni a parlamenti képviselő Budai Gyula.

atv.hu

Ajánlom

További híreink