Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-02-16 16:27:25

Előválasztást vezetne be a választási szakértő

Tóth az ATV Start című műsorában azt mondta, a jelenlegi választójogi törvény társadalompolitikai célja, hogy egy kétpártrendszert hozzon létre, lehetőség szerint kizárólag a jobboldalon. A szakértő javaslata ezzel szemben lehetővé teszi, hogy megmaradjon a sokpártrendszer, és ne csak a jövőbeni két nagy pártnak legyen lehetősége a közjogi hatalomban való részvételre.

Előválasztást vezetne be a választási szakértő

A szakértő azt is elmondta, az általa javasolt előválasztás az amerikai rendszertől eltérően egy új politikai intézmény lenne, amely nem kapcsolódna közvetlenül a hivatalos parlamenti választásokhoz, hanem azt időben jóval megelőzve, más szabályok alapján működne.

A Political Capital elemzője ugyancsak a Start-ban azt mondta, üdvözlendő a szakértő kezdeményezése, de még ha egy előválasztáson ki is derül, hogy milyen erőviszonyok vannak az ellenzéki pártok között, erősen kétséges, hogy a választók hajlandók lennének egy ellenzéki olajfakoalíció jelöltjeire szavazni. László Róbert szerint ezért az ellenzéki pártok számára közös pártlista nem jelentene megoldást, vagyis a legalább 27 jelölttel rendelkező pártoknak továbbra is önállóan kellene indulniuk. Egyéniben viszont lenne némi mozgástér, az elemző elképzelése szerint például megoldható lenne, hogy egy adott körzetben csak egy egyéni jelölt induljon a kormánypárti jelölttel szemben.

Mindenesetre László Róbert szerint ha a rendszert valaki képes lesz finanszírozni, akkor ez akár jó is lehet, ugyanakkor a jelenlegi választói aktivitás ismeretében nehezen elképzelhető, hogy a kritikus tömeg részt venne ebben az előválasztásban, és valóban olyan eredmény születne, ami a pártok számára irányadó lehet.

Ami a finanszírozást illeti, Tóth Zoltán szerint az előválasztás bevezetéséhez nem feltétlenül lenne szükség jelentős állami forrásokra, legalábbis ha végre Magyarországon is bevezetnék az elektronikus választási rendszert.

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu / J. I

További híreink