Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-02-10 16:04:12

Buda-Cash: gazdaságpolitikai kiigazításra van szükség az IMF-hitelhez

A Buda-Cash Brókerház elemzői szerint az IMF/EU hitel megszerzéséhez a közelmúlt gazdaságpolitikájának jelentős kiigazítására van szükség, a megállapodás megkötése viszont amellett, hogy erősíti a piaci bizalmat, pozitív hatással lehet a tényleges gazdasági teljesítményre is.

Az IMF és az EU által kifogásolt eddigi lépéseket, főként gazdasági téren korrigálni kell, elvárás a kiszámíthatóbb gazdaságpolitika, átmeneti megoldások helyett az egyensúlyt tartósan javító lépések. Ennek reális alternatívája lényegében nem látszik - áll a brókercég közleményében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

   

A Buda-Cash szakértői úgy vélik, hogy a gazdaságpolitika a gyakorlatban alig végrehajtott Széll Kálmán tervre és a konvergencia programra alapoz majd. Várhatóan korrekciókkal folytatódnak a már elkezdett átalakítások az egészségügyben, a nyugdíjrendszerben, az oktatásban. Az államháztartás bevételi oldalán a válságadók kivezetése mellett felmerülhet az szja rendszer módosítása és akár az ingatlanadó is, a kiadási oldalon pedig a támogatási rendszerek érdemi átalakítása, az állami és önkormányzati szféra karcsúsítása, a közösségi közlekedés racionalizálása. Nagyobb hangsúlyt kaphat a növekedés élénkítése is a meglévő kereteken belül, főleg az uniós források hatékonyabb felhasználásával.

   

Az elemzők arra számítanak, hogy még februárban sor kerül a leginkább kifogásolt törvények módosítására és így március elején megkezdődhetnek a hivatalos hiteltárgyalások az EU-val és az IMF-fel. Az alkufolyamatban sok vitás pont okozhat nehézséget, de a megegyezésre jó esetben márciusban, rosszabb esetben áprilisban sor kerülhet.

   

A tárgyalásokról érkező hírek kilengéseket okozhatnak a piaci hangulatban és az árfolyamokban, de a tendencia a bizalom további remélt erősödése lehet. A fenti forgatókönyv szerint március végén, április elején indulhat tartósabb hozamcsökkenés a magyar kötvénypiacon. A jegybanki alapkamat 7,00-7,50 százalék között tetőzhet, az év végére óvatos enyhítés elképzelhető, 6,00-7,00 százalék közé.

   

A hitelmegállapodás megkötése pozitív hatással lehet a tényleges gazdasági teljesítményre is: erősödhet a befektetési és a beruházási kedv, a bankszektort érintő kedvező lépések esetén a hitelezési aktivitás, sőt, a forint erősödése nyomán a lakossági fogyasztás is.

   

Nemzetközi téren a Buda-Cash szakértői az amerikai gazdaság javuló teljesítményére, az eurózóna válságának oldódására, Kína és a feltörekvő piacok további viszonylag erős növekedésére, valamint a globális likviditásbőség fennmaradására számítanak 2012-ben.

MTI

Ajánlom

További híreink