Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2012-01-12 16:10:32

Ki volt Nikoláj Georgiev, Schmitt Pál "szerzőtársa"?

A hvg.hu által kirobbantott plágium-ügy kapcsán a Köztársasági Elnök Hivatala szerdai közleményében azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben készített "Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése" című doktori disszertációja azért hasonlít kísértetiesen egy bolgár sporttörténész évekkel korábbi munkájára, mert Schmitt és az említett Nikoláj Georgiev személyesen, jól ismerték egymást, kutatásaik során több résztéma megtárgyalása során együttműködtek. Az atv.hu annak járt utána, ki volt Nikoláj Georgiev. Közben a hvg.hu interjút adott közre Georgiev lányával, aki kizártnak tartja, hogy édesapja társszerzőként dolgozott volna Schmitt Pállal úgy, hogy nem tünteti fel a nevét a munkáiban.

Ki volt Nikoláj Georgiev, Schmitt Pál "szerzőtársa"?

Nikoláj Georgiev egykor a lausanne-i Olimpiai Múzeumban dolgozott, a múzeum Oktatási Központjának alkalmazottjaként – tudta meg bolgár forrásokból az atv.hu. A bolgár szakember a Nemzetközi Olimpiai Bizottságában (NOB) az olimpiai játékok program-fejlődését tanulmányozta, több mint 40 sporttal és munkaszabállyal kapcsolatos előírást dolgozott ki.

Georgiev egyébként a szófiai French College jogi karán végzett 1943-ban. Apja Niko Georgiev volt, akit 1945. április 21-én az ideiglenes bolgár hadbíróság náci háborús bűnök miatt kivégzett.

Nikoláj Georgiev, Trud-fotó.

Georgiev, aki a nehéz körülmények ellenére sikeresen fejezte be tanulmányait, harcolt a háborúban és meg is sérült a fronton. A háborút követően azonban egy ismerten fasiszta fiaként eleinte nem tudott közfeladatokat ellátni.

A helyzet 1957-től változott meg: ekkor kezdett el dolgozni a Bolgár Olimpiai Bizottság (BOC) nemzetközi részlegében, majd 1968 után ő lett a BOC egyik titkára. 1983-ban Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke egy bulgáriai látogatása során ígéretet tett neki, hogy munkát szerez számára a nemzetközi bizottságban.

Ivan Szlavkov, a BOC vezetője is segítségére sietett: rendszeresen pozitív jelentéseket küldött róla Samaranachnak.

1987-ben Georgiev ötcsillagos minősítést kapott Todor Zsivkovtól, a Bolgár Kommunista Párt főtitkárától, majd a várva várt meghívás is megérkezett Lausanne-ból – miután Samaranch személyesen egyeztetett a kommunista diktátorral telefonon. Georgiev 2005 októberében hunyt el Bernben, a svájci fővárosban.

bővebben itt olvashat.

További fotók, videók, kommentek - csatlakozzon az atv.hu közösségéhez a Facebookon és a Twitteren is.

atv.hu, Trud, hvg.hu / Origo

Ajánlom

További híreink