Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2011-11-09 18:37:55

Fischer Iván: Elfogadhatatlan, hogy nyilasok örökösei masírozhatnak Budapesten

A Cipők a Duna-parton nevű holokauszt emlékhelynél gyűlt össze a több mint ezer fős tömeg a Nemzetközi Antifasiszta Nap alkalmából. Az egybegyűltekhez szólt többek között Fischer Iván karmester, Kornis Mihály író, valamint Pajor Tamás előadóművész.

Több mint ezren gyűltek össze a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt emlékhelynél - közölte az atv.hu helyszínen tartózkodó munkatársa. A szoborkompozíció a nyilasterror idején a folyóba lőtt embereknek állít emléket, az egybegyűltek a fasizmus minden áldozatára megemlékeztek.

A rendezvény elején beszélt Pajor Tamás előadóművész, és a Magyar Nők Szövetsége képviseletében Alföldi Andrea. Pajor Tamás szerint ma már nem elég azt hangsúlyozni, hogy a holokauszt ne ismétlődhessen meg, mivel egy olyan korszakban élünk, amikor a náci tömeggyilkosok elvbarátai szabadon masírozhatnak az utcákon és húsz százalékos támogatottsággal ülhetnek a Parlamentben, miközben iráni szponzoruk nem csak Izraelt, hanem az egész szabad világot atombombával fenyegeti. Arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy ne engedjék megosztani magukat.

Ruff Tibor arról beszélt, hogy, ahogyan egy zsidó mondás szerint, aki szó szerint fordítja a Bibliát, az hazudik, aki hozzátesz bármit is, az istenkáromlást követ el, ugyanígy vagyunk a soával is. Ha azt mondjuk, hogy Istennek semmi köze nem volt hozzá, hazudunk, ha azt mondjuk, hogy Istennek része volt benne, istenkáromlást követünk el. A teológus szerint Jób esete hasonló mélységű, és ahogy a barátai 7 napon és éjjelen át némán ültek Jób mellett, és csak a 8-on szólaltak meg, amikor ugyan igaz dolgokat mondtak, de mégsem találták el a helyzetre vonatkozó igazságot, úgy ma is többet ér, ha teológiai okoskodások helyett egy perces néma csönddel emlékezünk.

Hat óra körül Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke tartott beszédet. Üzenetét arra a gondolatra fűzte föl, hogy vajon mit láthatnának a mai Budapesten ezek a cipők, ha el tudnának menni egy sétára. Feldmájer szomorúnak és aggasztónak nevezte mindazt, amivel szembesülnének. A Mazsihisz elnöke beszédében élesen bírálta az Új Színházzal kapcsolatos eseményeket, valamint a budapesti főpolgármestert is.

Őt Kornis Mihály író követte a pódiumon, aki Radnóti Töredék című versét és egy saját művet szavalta el.

Fischer Iván világhírű karmester is szólt az emberekhez. Arról beszélt, hogy ma Európában nem az euró, hanem a tolerancia van a legnagyobb veszélyben. Elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a nyilasok szellemi örökösei szabadon masírozhatnak ma Budapest utcáin. Az egybegyűltekhez szólva arra kérte az embereket, hogy tegyenek félre minden ellentétet, régi sérelmet és fogjanak össze. Mi vagyunk többen, védjük meg családjainkat, közösségeinket, hazánkat, mert erre kötelez a meggyilkoltak emléke – közölte.

atv.hu

Ajánlom

További híreink