Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2011-10-22 14:25:02

Fogy a román: 3 millióan vándoroltak külföldre

Románia lakossága várhatóan 20 millió fő alá csökken amiatt, hogy az elmúlt tíz évben mintegy hárommillió román állampolgár távozott külföldre - jelentette ki Remus Anghel román szociológus.

A Kolozsváron működő Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa - aki a Babes-Bolyai Tudományegyetem politikatudományok karának vendégtanára is - az MTI-nek pénteken elmondta: a külföldön élő román vendégmunkások számáról csak becslések vannak, hiszen sem Romániában, sem a különböző célországokban nem létezik pontos statisztikai kimutatás ezekről a személyekről. A szociológus rámutatott: össze kell vetni a Romániában közölt adatokat a célországokban készült felmérésekkel ahhoz, hogy a valóságot megközelítő képet kapjunk a külföldi román vendégmunkások számáról.

    

Anghel közölte, hogy egy ilyen felmérés szerint Románia határain kívül az Európai Unió tagállamaiban 2,8 millió román él. A szakember a romániai lakosság migrációjának története kapcsán felidézte: a nyolcvanas és a kilencvenes években a német és a magyar nemzeti kisebbség körében volt nagyarányú a kivándorlás.

    

A románok csak 1997 után kezdtek elmenni, és azóta jelentős mértékben felerősödött a folyamat. Sokat számított, hogy 2002 után megnyíltak a határok, és a románok már vízum nélkül utazhattak Európában. De még ennél is fontosabb volt a gazdasági tényező, hiszen míg Romániában 1997-ig az iparban megszűnt a munkahelyeknek körülbelül a fele, addig a nyugat-európai munkaerőpiacokon megnőtt a kínálat.

    

A 2000-es években a román vendégmunkások fő célpontjává vált Olaszország és Spanyolország, a kivándorlás pedig Románia valamennyi régióját érintette - mondta Anghel. A legfrissebb spanyolországi statisztikai adatok szerint ott 800 ezer román bevándorló él, Olaszországban pedig számukat 1,2 millió főre becsülik.

    

A nagyarányú elvándorlási folyamatnak véget vetett 2008-ban a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság, amely nem csak Romániát, hanem Spanyolországot és Olaszországot is keményen sújtotta.

    

Azóta megfigyelhető, hogy a román vendégmunkások Nagy Britanniába és a skandináv országokba mennek, de ez a kiáramlás távolról sem olyan nagymértékű, mint a 2000-es évek elején kezdődött migráció - tette hozzá.

    

Az MTI kérdésére a szociológus kijelentette: a jelenleg zajló népszámlálás nyomán az ország állandó lakosságának száma várhatóan 20 millió fő alá csökken, hiszen a tíz évvel ezelőtti összeíráson 21,4 millió lakost regisztráltak, a nagyarányú kivándorlás pedig csak a legutóbbi cenzus után zajlott le.

    

A szociológus szerint a gazdasági válság sújtotta Spanyolországból és Olaszországból kevés vendégmunkás tért vissza tartósan, mivel a román munkaerőpiac sem tudta felszívni a hazatérni akarók nagy részét. A szociológus szerint az is gondot jelent, hogy a vendégmunkások saját vállalkozást akarnak nyitni Romániában, és már nem építőmunkásként akarják folytatni életüket. Így a külföldi románok elvárásai nincsenek összhangban a román munkaerőpiac kínálatával, ami szintén nehezíti hazatérésüket.

Ajánlom

További híreink