Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2011-10-14 18:40:11

Havas: gyógyszerdrágulás várható a lefaragások miatt

A fővárosi egészségügyi ingatlanvagyon, valamint a kórházak közbeszerzési eljárásai feletti teljhatalom megszerzésének szándéka áll az egészségügy átszervezésének hátterében, legalábbis Havas Szófia MSZP-s szakpolitikus szerint.

Havas: gyógyszerdrágulás várható a lefaragások miatt

Az például igencsak nehezen értelmezhető a szocialista képviselő szerint, hogy miközben még az önkormányzati és a költségvetési törvényt sem módosították, az egészségügyi államtitkárság már a kórházak vezetői, illetve a közbeszerzések felett rendelkezne. Márpedig, vélte Havas, ez meglehetősen furcsa magatartás egy olyan kormányzat részéről, amely egyébként végtelen elszántsággal próbálja magát a törvényesség legfőbb őreként feltüntetni.

A szocialista politikus elmondta, a fővárosi, illetve megyei kórházakra vonatkozóan jogi felhatalmazás nélkül hajtatnak végre utasításokat, illetve olyan aláírásokra kényszerítik például a megyei vezetőket, amelyek súlyosan jogsértőek. Ezen szerződésekkel kapcsolatban egyébként feljelentést is tettek hűtlen kezelés miatt, tette hozzá.

Mellesleg 1995 óta számos egészségügyi ingatlan áll üresen, vagyis az államosításra eddig is lett volna lehetőség, jegyezte meg a szakpolitikus.

Havas azt is elmondta, az egészségügyi alap, illetve a gyógyszerkassza 90 milliárdos lefaragása miatt várható gyógyszerdrágulás terhei elsősorban a betegekre hárulnak majd, továbbá a betegellátás színvonalának súlyos romlását fogja eredményezni, hogy az állam nem tudja pótolni azt a körülbelül 90-100 milliárd forintot, amelyet az önkormányzatok éves szinten az intézményeikre fordítanak. Reálértéken számítva pedig a háziorvosok fizetése is csökkenni fog, ez pedig ugyancsak nem tesz jót az alapellátásnak, mondta Havas.

És persze kórházbezárások is lesznek, amik  ugyan a szocialisták idején is voltak, de akkor legalább egy hitelforrás keretében lehetőséget biztosítottak a bezárt intézmények dolgozói számára, hogy máshol telepedjenek le, illetve tovább dolgozzanak. Most viszont Havas szerint semmilyen erre vonatkozó kormányzati elképzelés nincs, nem véletlen, hogy a korábbi időszakhoz képest a tavalyi évben jelentős mértékben megugrott az országot elhagyó orvosok száma.

atv.hu / Jeremcsuk István

Ajánlom

További híreink