Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2011-09-28 16:55:51

Támogatja a tandíjrendszer bevezetését az ELTE rektorhelyettese

Egy Trianon óta létező hallgatólagos megállapodást rúgott fel a kormány azzal, hogy úgy döntött, nincs szükség egyre több diplomásra – ezt egy felsőoktatásról rendezett kerekasztalbeszélgetésen mondta Fábri György, az ELTE rektorhelyettese, aki szerint emögött befolyásos üzleti körök állnak.

Fábri az ATV Start-ban elmondta, a trianoni országvesztést követően a konzervatív jobboldal stratégiája az volt, hogy a tudástőke növelésével kell helyreállítani a magyar versenyképességet. Persze az is egy lehetséges út, hogy Magyarország inkább az olcsó munkaerő irányába mozduljon el, ráadásul ez nem új gondolat, hiszen Európában már 800 éve hangoztatják, hogy nem kell ennyi okos embert képezni – tette hozzá a rektorhelyettes, aki ugyanakkor bízik benne, hogy az egyetemi világ határozott fellépése végül meghozza gyümölcsét és érvényesíteni tudják érdekeiket.

Ami a finanszírozást illeti, a rektorhelyettes szerint tandíjrendszerre igenis szükség van, legalábbis abban az esetben, ha ehhez egy nagyon komoly szociális ösztöndíjrendszer és egy professzionális diákhitelrendszer is társul. Fábri szerint ez sokkal kevesebb diákot zárna ki a felsőoktatásból, mint egyébként ez a jelenleg működő áltandíjas rendszer. Ne felejtsük el, hogy ma a magyar felsőoktatásban tanulók több mint fele tandíjat fizet, tehát Magyarországon jelenleg is tandíjrendszer van, csak nem mondjuk ki nyíltan, vélekedett.

Az egyébként helyes irány a rektorhelyettes szerint, hogy fegyelmezetté kell tenni a felsőoktatási tanulmányok végzését, hiszen közpénzeket költünk arra, hogy a hallgatók az egyetemeken, főiskolákon tanulnak. Ezért tehát egy fajta fegyelmezettség elvárható és ennek lehetnek anyagi ösztönzői is, de az a koncepció, miszerint a tanulmányok elvégzése után külföldön elhelyezkedni szándékozó hallgatókkal visszafizettetnék a képzés költségeit, Fábri szerint több sebből vérzik, ráadásul eddig sehol nem tudták megvalósítani. Az viszont egy jó elgondolás, hogy a diák felelősségvállalása mellett szankciók is épüljenek be a rendszerbe.

Fábri azzal is egyetért, hogy az állam a közpénzek felhasználását fokozottabban ellenőrizze, de ez nem csorbíthatja az egyetemek autonóm döntési lehetőségeit, például a rektor, vagy az oktatók megválasztásával kapcsolatban, hiszen ezt az egyetemeknél senki nem tudja jobban.

atv.hu / Jeremcsuk István

Ajánlom

További híreink