Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2011-09-12 15:20:16

A magyar cds-árfolyam megelőzte a bolgár és román besorolást is

Hétfőn az ötéves magyar cds (credit default swap) felára éves csúcsra emelkedett - idézte a Commerzbank hétfő délelőtt kiadott elemzését az origo, amely szerint ez valószínűleg az általános kockázatkerülés mellett azt is mutatja, hogy az eddigi információk alapján nagymértékű bizonytalanságot szül a devizahitelesek megmentésének múlt pénteken bejelentett fideszes javaslata.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósság nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a szerdai késői londoni kereskedésben - egyébként számottevő, tíz bázispontos napon belüli csökkenéssel - 415 bázispont környékén mozgott a június 1-jén mért 255 bázispont helyett.

    

A jelenlegi magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most hozzávetőleg 415 ezer euró minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves kötvény-futamidőre. A június eleji díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a magyar CDS-kontraktusoknak az árfolyama 255 ezer euró környékén mozgott.

   

A jelenlegi magyar CDS-díjszabások is mindazonáltal eltörpülnek az adósságválságtól legsúlyosabban érintett euróövezeti országokéi mellett. A CMA kimutatása szerint a görög államadósság-törlesztési leállás ellen köthető határidős piaci biztosítási ügyletek középárfolyama a szerda londoni zárásban 2200 bázispont - vagyis tízmillió euró görög szuverén adósságra számolva 2,2 millió euró - volt a június elején mért, 1400 bázispont alatti szintek helyett.

   

A CMA DataVision számítási modellje szerint a Londonban szerdára kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg több mint 80 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

   

Jóval meghaladják a magyar CDS-díjszabásokat Írország és Portugália törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak árazásai is: az előbbi esetében 770 bázispont feletti árazásokat mértek szerdán Londonban, az utóbbi euróövezeti tagállam CDS-kontraktusait 920 bázispont közelében forgalmazták a londoni piacon.

   

Kirívó a különbség a két legnagyobb eurógazdaság, Németország és Franciaország törlesztéskockázati megítélése között. A valutaunióban irányadónak tekintett német államkötvények CDS-árazása szerdán 75 bázispont - tízmillió euró német adósságra mindössze 75 ezer euró - környékén mozgott szerdán, Franciaország CDS-díjszabása ugyanakkor ennek éppen a kétszerese, 150 bázispont volt a londoni kereskedésben, jelezve, hogy a piac változatlanul jóval sebezhetőbbnek ítéli Franciaországot az euróövezeti adósságválság járványos terjedésétől, mint Németországot.

   

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

MTI / origo

Ajánlom

További híreink