Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2011-08-21 16:25:59

Válságutak: államcsőd vagy Európai Egyesült Államok

A krízisből való kilábalást leginkább az hátráltatja, hogy a megoldás, egy központi európai kormányzat felállítása a jelenlegi politikai garnitúrák fejébe kerülne.

Az euróövezeti adósságszolgálati válságról alkotott vélemények egyetlen közös nevezője, hogy az még korántsem ért véget. Hogy miképp lábalhatnának ki a recesszióból az eladósodott országok, arra alapvetően három különböző forgatókönyv létezik.

Az első: hagyni kell csődbe menni az adott országot. Persze ez a legradikálisabb megoldás, és az euróövezetből való kilépéssel számol. Így az adott országnak lehetősége nyílik az "újrakezdésre", mivel egy csapásra megszabadulhat adósságától. Igaz, a kockázatok sem csekélyek, ugyanis a fogyasztók és a pénzpiacok rövid távú reakcióit és az európai bankrendszerre gyakorolt hatást lehetetlen kiszámítani.

A második verzió a támogatni és kivárni - ez a jelenleg alkalmazott stratégia. Az euróövezet mentőalapot hozott létre és milliárdos támogatásban részesíti törlesztési nehézségekbe keveredett tagjait - Görögországot már a második csomag keretében. Ami a kimenetet illeti: a válságország a támogatással és gazdaságának szanálásával maga jut ki a szorult helyzetből, ami egyúttal a probléma megoldását is jelenti. Ez a legkézenfekvőbb forgatókönyv, ha a politikusok mindenképp megoldással akarják kecsegtetni választóikat. Viszont fennáll annak veszélye, hogy az adott államnak egyre több támogatást kell biztosítani, ez pedig előbb vagy utóbb az olyan mintaországok kapacitását is kimeríti, mint Németország.

    

A harmadik út a központi költségvetés, azaz az euróövezeti országok szorosabbra vonják az együttműködést, a költségvetési politika központi irányítás alá kerül. Ezzel párhuzamosan közös eurókötvényeket is kibocsátanak. Így az "Európai Egyesült Államokban" az erősek a gyengék hóna alá nyúlnak, hosszabb távon a különbségek kiegyenlítődnek. Viszont ez a legkockázatosabb a politikusok számára, hisz e megoldás majdnem biztosan megakadályozza újraválasztásukat. Ráadásul e stratégia alkalmazásához választói beleegyezésre van szükség, mivel az érvényes szerződések nem teszik lehetővé. Így az euroszkeptikusok keresztülhúzhatják a számításokat.

MTI

Ajánlom

További híreink