Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2011-02-02 08:33:18

„Telefonhívásra jövök” Balos feministák tüntettek Orbán ellen

„Brüsszelben egyetlen dolog történt: a magyar kormány feje nevetségessé vált. Jelenleg nincs köztársaság, az akkor fog újra eljönni, ha a nép felemeli a szavát és nemet mond a kormányra.”

Többek között ezek hangzottak el azon a kedd délutáni tüntetésen, amit a Baloldali Feministák Hálózata szervezett a Fidesz Szentkirályi utcai székháza elé.

„Mondjunk NEM-et a diktatúrára!-NO ORBÁN DAY” címmel tartott a Baloldali Feminista Hálózat tüntetést kedden délután a Fidesz nyolcadik kerületi székháza előtt. A körülbelül 150 résztvevőt vonzó rendezvényen felszólalt Tamás Gáspár Miklós, Márton László író, valamint Arany János, illetve Ady Endre egy-egy versét szavalta Kertész Ákos Kossuth-díjas író. A hidegre való tekintettel igyekeztek rövidre fogni mondókájukat a tüntetés fellépői.

„A Szociáldemokrata Párt kezdeményezésére 1946. február 1-én, az 1946. évi I. törvénycikk értelmében Magyarország államformája királyság helyett köztársaság lett, ezzel jogilag is végleg véget ért a monarchia és a gyalázatos Horthy-korszak. Ma újra cselekedni kell a demokratáknak, mert újra van egy politikus, aki tekintélyelvű, diktatórikus ország vezetést kényszerít a szabadságszerető többségre. Tiltakoznunk kell! Nemet kell mondanunk az épülő diktatúrára”, kezdte beszédét a Feminista Hálózat egyik tagja.

„Hívtak a Baloldali Feministák és jöttem, úgy is mondhatnám, hogy telefonhívásra székházhoz jövök”, kezdte beszédét Márton László író, aki visszaemlékezett rá, a Walesi bárdokat élőszóban utoljára 1956 tavaszán hallotta egy bölcsészkari versmondó esten. Az író szerint a lényeg az, hogy Magyarországnak általában jó híre van: például 1956-ban és a nyolcvanas évek végén kifejezetten jó híre volt. „Azt hiszem, az utolsó néhány hónapban ezt a jó hírt sikerült lerombolni, azt nem tudni még pontosan, hogy milyen szintre süllyedt vissza, az 1945-ös szintre talán nem”.  

Tévedés ne essék, nyugati szomszédaink nem csak a médiatörvényt bírálják, hanem a gazdasági intézkedéseket, de a Költségvetési Tanács felszámolását, és az Állami Számvevőszék megbénítását is. Reagáltak a kormány intézkedéseire, és mit hallunk? „Hogy Magyarország ismét összesküvés áldozata lett. Úgy látszik, hogy ebben a fránya nyugati világban mással sem foglalkoznak,mint hogy Magyarország ellen esküdnek össze. Mindenki, aki hibát követ el, ha gyáva, nagyon szívesen hárítja a felelősséget másra”,mondta Márton.

Az író úgy véli, aki ismeri a diplomácia működését, pontosan tudja, hogy a nagykövetségek naponta szállítják országaiknak a híreket, a Magyarországon megjelenő lapokból Brüsszelben és Luxemburgban fordítók készítik a jelentéseket. „Amikor Orbán kimegy és megleckézteti az európai politikusokat, hogy nem ismerik a médiatörvény szövegét, nagyot téved, hiszen ott fekszik a képviselők előtt a törvény lefordított szövege. Vajon kettőjük közül ki a nevetségesebb?” „Nem történt Brüsszelben katasztrófa. Egyetlen dolog történt: a magyar kormány feje nevetségessé vált, azt hiszem, ez bőven elég”

Tamás Gáspár Miklós a köztársaság fogalmát boncolgatta beszédében. Szerinte az egy olyan rend, amiben a döntő és lényeges a nép. „Köztársaságok úgy tudnak sikeresek és jók lenni, ha a nép egységesen, vidáman és öntudatosan gyakorolja a hatalmát. Ez csak úgy lehetséges, ha a népet nem választják el leküzdhetetlen érdekellentétek. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a nép egyenlő. Olyan országban, amiben a válság jelére az állam megtámadja a legszegényebbeket, elveszi a munkanélküli segélyt, átalakítja az adórendszert úgy, hogy a szegények többet, a gazdagok kevesebbet fizessenek, ahol súlyosan büntetik azokat a gyerekeket, akik egy tábla csokoládét ellopnak a közértből, ilyen országban nincs köztársaság”, mondta a filozófus. Szavait hangos ujjongás követte a közönség soraiból.

Tamás Gáspár Miklós úgy véli, az állam a maga antidemokratizmusával, a maga kirekesztő politikájával, a maga rendőrállami beállítottságával, a maga hazugságaival nem érdemes a mi elismerésünkre, nem érdemli meg a mi engedelmességünket. „Ebben az országban új alkotmány készül, ennek az egyik cikkelye azt mondja ki, hogy kivételes helyzetekben a jogrendet fel lehet függeszteni. Kitől félnek, hiszen milyen kevesen vagyunk? Nem az egyelőre erőtlen demokratikus és szociális ellenzéktől félnek, nem a hatástalan Európai Uniótól, hanem attól félnek, aki még nem szólalt meg, de aki helyzeténél fogva az ilyen állam ellensége: a magyar néptől”.

A filozófus szerint a magyar nép még hallgat, még mozdulatlan, többek között azért, mert elhallgatják előle azt, ami az országban folyik. „De a nép tudomására fognak ezek jutni, és az a pillanat, amikor a magyar nép megszólal és nemet mond, az lesz, kedves barátaim, a köztársaság pillanata. És abban a köztársaságban fogunk élni, szabadon, egyenlőn és testvériesen”, vázolta a boldog jövőt Tamás Gáspár Miklós.

Végül Alföldi Andrea, a rendezvény főszervezője lépett a mikrofon elé, és közölte, azért késett, mert délután négy órakor érkezett egy állampolgári bejelentés a rendőrségre a tüntetés miatt. „Köszönjük a feljelentőknek, hogy folyamatosan SMS-ben hazaárulóznak minket. Továbbra is fogunk mindenféle demokratikus demonstrációt tartani”, mondta Alföldi, majd a hangszórókból felcsendülő Republic számra hazafelé indultak a tüntetők. 

atv.hu / Prókai Eszter

Ajánlom

További híreink