Kövessen minket a Facebookon

Egyéb

2010-02-11 07:45:32

Biomassza erőmű Gellénházán

Megújuló energiaforrásokkal, fával és tőzeggel fűtik majd a gellénházi biomassza erőművet a káros hatású gáz és kőolaj helyett.

Biomassza erőmű Gellénházán

„Gellénháza nagy ipari múlttal rendelkezik, ami a földgáz és kőolajtermelést illeti. Környezet és egészségkárosító hatásaik, mint például a levegőszennyezés, és az ebből fakadó a légúti és keringési szervek megbetegedései kétségbe vonhatatlanok. A biomassza erőműnek azonban nincs környezetterhelő hatása sem a zajszint, sem a por mennyiségének megnövekedése tekintetében”- közölte a Medipress-sel Szemes Róbert, a község körjegyzője. Elmondta továbbá: „a lakosság felismerte, hogy a faapríték, illetve tőzeg alapanyagú tüzelés kevesebb szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint a szén, vagy gáz használata”.

Gellénházát és a környező településeket bevonva készült el a Phare pályázat támogatásával az a tanulmány, amely a korábbi gázkitermelés során képződött inert gáz és annak erős szén-dioxid tartalmának olyan egészségkárosító hatásaira hívja fel a figyelmet, mint a légúti, szív és érrendszeri betegségek kialakulása. Továbbá a szennyező anyagok a szövetekbe és a sejtekbe eljutva, az anyagcsere folyamatba kapcsolódva mérgezik a szervezetet. A levegőbe jutó gáz gyakran okoz nyálkahártya és szemirritációt. Közvetlenül károsítja a tüdőt is a belélegzett szennyezett levegő, amely rák kialakulásához vezethet. Egyetlen megoldása az inert gáz megsemmisítésének, ha biomasszához keverve vegyes tüzeléssel elégetik.

medipress.hu

További híreink