Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2010-10-14 09:30:42

Tanúk: a Mal vezetői megfenyegették a munkásokat + videó

Közép- és felsővezetők is vallottak a vezérigazgató ellen.

Tanúk: a Mal vezetői megfenyegették a munkásokat + videó

Több mint húszan vallottak eddig a rendőrségen Bakonyi Zoltán ellen, a Népszabadság szerint közép- és felső vezetők egyaránt. A lap úgy tudja, ezekből derült ki, hogy a Mal Zrt. vezetése tudhatta, hogy több helyen átázott a 10-es tározó gátja, és szivárog a vörös iszap.

Bakonyiék a tanúk szerint intézkedtek a szivárgás megszüntetéséről, de a dolgozókat megfenyegették, hogy kirúgják azt, aki beszél róla. A Mal Zrt. vezetése továbbra is cáfolja, hogy tudtak volna a veszélyekről.

APEH is vizsgálódik

A céget most nemcsak a kormány vonta ellenőrzése alá, az APEH is teljes körűen átvilágítja. Vagyis minden dokumentumba betekinthet az adóhatóság, és még a céghez kapcsolódó vállalkozásokat is vizsgálhatja. A Mal Zrt. élére kinevezett kormánybiztos szerint jövő hét elejére ismerhetik meg a cég vagyoni helyzetét.

Pénteken újraindul

Bakondi bejelentette, péntekig újraindul az ajkai timföldgyárban a termelés.

„Előzetesen hozzájárultunk ahhoz, hogy felfűtsék ezeket a nagy erőművet, tekintettel arra, hogy a túlhűlés olyan károkat okozhat, amely milliárdos nagyságrendű lehet” – mondta a kormánybiztos.

Egy timföldtechnológus szerint így is lehet olyan tartály, amely másfél hét után nem üzemképes. „Hogyha ezek a tartályok leülepszenek olyan mértékben, hogy utána nem indítható újra a keverés a szokásos módokon, akkor az iszonyatosan nagy számottevő mértékben kézi munkát vagy esetleg kis gépek munkáját igénylő művelet ezeknek a kitisztítása” – nyilatkozta Bánvölgyi György, timföldtechnológus15

A szakértő szerint az ajkai gyár nagyjából 250 ezer tonna timföldet termel évente, hetente 6000 tonna száraz vörös iszap keletkezik, ezt Bánvölgyi György úgy tudja, lesz hová elhelyeznie a gyárnak. Az átszakadt 10-es tározó 8 év alatt telt meg. Két és félmillió tonna vörös iszap volt benne.

További belföldi híreink