Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-26 07:45:00

Orbán Viktor bejelentést tett: meghosszabbítják az oltási akcióhetet

A tegnapi kabinetülésen úgy döntöttek, hogy annyira sikeres az oltási hét, hogy meghosszabbítják - jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában. Arról is beszélt, hogy nagyon sokan a harmadik oltást veszik fel, itthon 20-21 százalék a harmadik oltást felvevők aránya, Európában ez 6 százalék.

Az oltási akció héten naponta 130 ezer oltást sikerült beadni - Orbán Viktor megjegyezte, hogy reménykedett benne, hogy így lesz. Egyrészt ez egy komoly ország, viszont az adóbevallásnál is azt látom, hogy hiába áll 2-3 hónap rendelkezésre, az utolsó pillanatban adják le.Ezért gondoltuk azt, hogy sokan mennek oltásra, ha minimális az adminisztráció - magyarázta a miniszterelnök.

A tegnapi kabinetülésen úgy döntöttek, hogy annyira sikeres az oltási hét, hogy meghosszabbítják. Nagyon sokan a harmadik oltást veszik fel, itthon 20-21 százalék a harmadik oltást felvevők aránya, Európában ez 6 százalék.
Az oltás védelmi szintje 4-6 hónap környékén csökkenni kezd, ezért van szükség harmadik oltásra, ami felerősíti az oltás hatását. “Ezért életmentő a harmadik oltás” - jegyezte meg Orbán Viktor.

Ez egy olyan kormány, ami két lábon áll az élet talaján. Előre nem döntjük el, mit fogunk csinálni, nem szeretnénk zárni, de semmit se zárunk ki. Ha szükség lesz rá, zárunk, de ha azt látjuk, meg lehet fogni másképp, nem fogunk. Szerintem a zárás nem megoldás, csak lassítás - fejtette ki a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére.

Nagyon durva mondat, én nem mondanék le egyetlen emberről se. Figyelmeztetni kell az embereket, felhívni őket a harmadik oltásra - mondta a miniszterelnök annak kapcsán, hogy a német miniszterelnök azt mondta, hogy vagy oltottak vagy halottak lesznek az emberek.

Arra a kérdésre, hogy a gyermekek oltására mikor kerülhet sor, Orbán Viktor elmondta, hogy nekünk hosszúnak tűnik a két év, amióta gyötör minket, de vírus szempontjából ez még kevés, ezért mindenki óvatos. Ezért nincs szerinte igazuk az oltáselleneseknek, mert nagyon komoly tudós közösségek dolgoznak a megoldáson. Éppen ezért nem ugrottak bele egyből a gyerekek oltásába, nagyon sokat kísérleteztek, eltelt két év, és most merik tudományosan igazolt eredmények alapján, hogy oltassák be a gyerekeket 5-12 év között.

Szereztünk 2 millió vakcinát, első szállítmány decemberben érkezik. “Arra kérem a szülőket, ha tehetik, oltassák be magukat” - mondta a miniszterelnök.
Az egészségügyi ellátórendszer teherbírása kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy minden az egészségügyi dolgozókon múlik. Az ágyak rendelkezésre állnak, lélegeztetőgépek is, vakcina van és különféle orvosságok is, amivel lehet enyhíteni. Egyelőre szerinte van elég ember, de lehet vezényelni, és van még ki nem nyitott járványkórház is.
Az egészségügyi dolgozók mellett a közalkalmazottak, rendőrség, katonaság is segít az egészségügyi rendszerben. Orbán Viktor azt mondta, hogy az egészségügyi kapacitás itthon nagyobb, mint Nyugat-Európában.

A miniszterelnök szerint arra kell készülnünk, hogy a következő hónapokban minden eddiginél nagyobb nyomás lesz Magyarország déli határain. Éppen ezért tartja fontosnak, hogy Brüsszel legalább a költségeinket megtérítse.
Orbán Viktor azt látja, hogy miközben Brüsszel nem ad pénzt a fizikai határvédelemre, minden másra, ami segíti a bevándorlást, adnak. Soros Györgynek adnak pénzt, a szervezeteinek adnak pénzt, a civil szervezeteknek adnak pénzt, amik a bevándorlást segítik - sorolta Orbán Viktor.

Nyilvánosságra hozták a német kormány programját, amiben nyíltan bevándorló országnak nevezik Németországot. Az Európai Unión belül sürgősen tisztáznunk kell néhány dolgot, mert vannak országok, melyek nyíltan bevallják, hogy bevándorló országok akarnak lenni, mi pedig nem akarunk bevándorlóország lenni, ebből nem fogunk engedni, de a németeket sem úgy ismerem, mint akik engednének - magyarázta a miniszterelnök.

Ezt a két nézőpontot össze kell hangolni, elfogadnik hogy Közép-Európa nem akar bevándorlást, amely Orbán szerint ismét erősödik, „naponta 30 ezren hagyják el Afganisztánt.”

Mindegy, hogy hogyan változik a gáz meg az áram ára, azt a lakosság számára le kell szorítani egy elfogadható szintre. “Engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek” - szögezte le Orbán. Szerinte a rezsicsökkentés rendszere működik, van rá a kormánynak nyolcéves gyakorlata, mindegy, hogy piacellenes vagy sem. “Nem tudom, ki az a Mr. Piac, aki bekopogtat az ajtón” – mondta Orbán. "Ez egy megvédhető, jó rendszer, Brüsszelben is megvédtük, mert a multik ettől nem boldogok, mert az ön zsebéből szeretne több pénzt kivenni."
“A magyar kormány nem a multik, hanem az emberek oldalán áll." Nem lehet, hogy az ár egekbe ugorjon és akkor a cégek egekbe ugró profitot vigyenek el, ezt korlátozni kell. A háztartások érdekében való kormányzati beavatkozás legitim és helyes” - jelentette ki a miniszterelnök.

A baloldal és a jobboldal között van egy nagy vita itthon: a baloldal abban hisz, hogy adót kell növelni, míg a jobboldal abban, hogy adót kell csökkenteni. Orbán Viktor szerint ha adócsökkentés van, akkor munka is van, a baloldal idején ezért volt magas a munkanélküliség.
Ez minden választásnak a tétje Magyarországon, ha a baloldal nyer, adóemelés jön. Ezért hisz az adócsökkentés politikájában, mert látja a munkanélküliségi adatokon, a minimálbér mértékén.

Elsősorban a munkát terhelő adókat fogják csökkenteni, a vállalkozók ezért cserébe megígérték, hogy emelik a minimálbért.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a babakötvényhez társuló állami támogatást is megemelik, így a befektetés az inflációval plusz három százalék kamattal fog nőni évről évre. “Nincs annál jobb befektetés, mint a gyerekeinkba fektetni” - mondta a miniszterelnök.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink