Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-26 07:15:00

Fenyegetheti a választásokat a magyar média helyzete?

Az International IDEA Intézet jelentése szerint továbbra is romlik Magyarországon a demokrácia helyzete, egy tényező a kivétel: a pártok indulhatnak a választásokon és a pártalapítás lehetőségeit sem korlátozták tovább.

Több posztszocialista országban is visszacsúszott az alapvető emberi jogok betartása és a kormány túlhatalma elleni intézmények működése arra a szintre, ahol még az uniós csatlakozás környékén állt – áll az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) stockholmi szervezet demokráciaügyi idei jelentésében a HírKlikk szerint

Magyarország több szempontból is elrettentő példa volt 2019 után: 2010-től egy elveszett évtizedről lehet beszélni a demokratikus fejlődés szempontjából, illetve Lengyelországot és Szlovéniát is példaként hozza fel a svéd szervezet.

2010–2015 között a magyarországi demokrácia mutatta a világon az egyik legnagyobb visszaesést

- az alapvető emberi jogok,

- a szabadon működő politikai pártok,

- a bíróságok függetlensége,

- a szabad választások

- és a médiapiac tisztességes működését tekintve.

A járványhelyzetre hivatkozva még inkább megnehezítették Magyarországon a közérdekű információhoz való hozzáférést, az adatok közül pedig sokszor azt sem teszik közzé határidőn belül, amit kötelező lenne – írják.

A médiába történő kormányzati beavatkozás olyan torzítást hozhat a demokratikus választási rendszerbe, ami akár a választások tisztaságát is veszélyeztetheti. A jelentésben foglaltak szerint a Fidesz 2010-es hatalomra jutása után azonnal elkezdte támadni a bíróságok függetlenségét több fronton is. Szűkítették az Alkotmánybíróság által ellenőrizhető témák körét, a bírói kart pedig folyamatosan próbálták a párthoz hű emberekkel feltölteni a kétharmados többségükkel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink