Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-26 06:02:00

Egekben a fenyők ára, az őstermelőknek is nehéz dolguk van

A Zala megyei Surdon már vágják a karácsonyfákat. Idén megint drágul a fenyő, hiszen a termelők költségei is jelentősen emelkedtek. Magyarországon évente nagyjából 2 millió karácsonyfát vásárolnak az emberek.

Idén nem lesz idény egyik fenyő fajtából sem - állítják az őstermelők. Azonban 20 százalékos drágulásra mindenképp számítani kell, mivel egy év alatt minden drágább lett így ők is kénytelenek emelni.

„Az élő munka is sokba kerül, nehéz is keresni élő munkást, hát meg maga a permetszer, a kaszálás, a gépek, meg minden” – mondta Kanász János őstermelő.

Idén a normand fenyőnek 7000 forint körül, az ezüstnek 5000, míg a lucnak várhatóan 3000 forintba kerül majd métere.

„Piacon alkudoznak, de a bevásárlóközpontokban nem, ott már megszokták, ha bemennek a bevásárlóközpontba, ott is mindennek ki van írva az ára. Kijön a fenyőhöz, rá van írva: 12 ezer, ha csak 10 ezer van, akkor addig keresget, amíg nem lát egy címkét, amin 10 ezer van írva, és ha tetszik neki a fa, akkor azt viszi” – mesélte Híradónknak Simon Gábor őstermelő árus.

A vevők már nem lepődnek meg hogy egekben a fenyő ára, hiszen lassan nincs olyan áru, ami ne drágult volna az elmúlt egy évben.

A következő hetekben gőzerővel dolgoznak a favágók Zalában, mivel a legtöbb fenyő erről a területről származik. Idén is nagyjából 70 ezer fenyő kerül majd innen a piacra.

20 százalékkal emelkedhet a fenyőfa ára

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink