Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-25 12:57:00

Változásokra számíthatnak a tanárok?

Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes elnöke a Debrecen Televízióban arról beszélt, hogy a pedagógusbéreket újra kell tervezni. Pósán László szerint ez nem is kérdés.

A megoldás abban látná, ahogy a szakképzésben is eljártak, azaz nincs egységes bértábla, hanem egyéni bérezés van, így az egyéni teljesítményeket is jobban lehet jutalmazni. A képviselő megemlítette az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, jövőre várható 10 százalékos tanári béremelést, ami szerinte csak arra jó, hogy azt mutassa, a pedagógusokra a figyelem továbbra is “odairányul” a kormány részéről – idézi az elhangzottakat a Népszava.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke is úgy látja, nem véletlen, hogy a kormány csak 2023-tól ígért jelentősebb béremelést, amelynek az ára az lenne, hogy a pedagógusok a szakképzésben oktatókhoz hasonlóan kikerüljenek a közalkalmazotti törvény alól. Ezzel az a problémája, hogy a Munka törvénykönyve kevesebb védelmet nyújt, mint a közalkalmazotti törvény, például könnyebben el lehet bocsátani valakit, ha nem közalkalmazott. Továbbá emlékeztetett arra is, a szakképzésben nem teljesültek az ígéretek, egyéni béralkukra egyáltalán nem került sor, sok dolgozó bére pedig alig, vagy egyáltalán nem emelkedett.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink