Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-26 04:46:00

Több egyetem a dékánokra bízza az oktatás rendjét a járványhelyzetben

December elsejétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. Legalább is azoknak, akik nem diákok vagy oktatók. Két napja az iskolák és óvodák számára írt elő hasonló kötelezettséget az emberi erőforrások minisztere. Az egyetemeken, főiskolákon az intézményvezetők dönthetnek az óvintézkedésekről. Így a legtöbb helyen párhuzamosan zajlik a jelenléti és az online oktatás, illetve a vizsgáztatás.

„Én nagyon örülök neki, hogy bejárhatunk, nagyon sok embert megismertem ezáltal, és egy nagyon jó csapatot kovácsolt össze az egyetem, tehát én nem szeretnék hazamenni” – nyilatkozta az ATV Híradójának egy elsőéves hallgató a Pécsi Tudományegyetemen, ahol részben jelenléti, másrészt online formában zajlanak az órák.

A budapesti ELTE-n is hibrid oktatás zajlik.

Az egyes karok vezetői dönthetnek arról, hogy szerintük az online vagy a jelenléti tanítás a célszerűbb.

Az ELTE rektorhelyettese szerint nem összehasonlítható az egyes karokon zajló képzés. Így arra is van példa, hogy az oktató előre felveszi az előadását, és azt elküldi a hallgatóknak. Viszont az is lehet, hogy az egyetemisták jelenlétében, vagy jelen időben, de online adják át az anyagot.

„Általában az a megoldás van, tehát nagyobb előadásoknál előzetes kép-hang felvétel van, ezt rendelkezésre bocsátjuk a hallgatóknak, és a kisebb csoportoknál pedig vagy jelenléti, vagy pedig szinkron oktatás zajlik” – emelte ki Darázs Lénárd rektorhelyettes.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen már az oktatók, a dolgozók és a hallgatók átoltottságáról is rendelkeznek előzetes adatokkal. Mindhárom szám viszonylag magas: az egyetemi tanárok 96-97 százaléka, a dolgozók kb. 94, és a hallgatók 85 százaléka kapott már koronavírus elleni védőoltást.

Habár szeretnék, hogy a december 15-ei határidőig a maradék 20-30 fő is megkapná az első oltást, a rektorhelyettes szerint nem okozna működési zavart, ha élniük kellene a szankciókkal.

A Magyar Rektori Konferencia állásfoglalásában „a jelenléti oktatás folytatása mellett a kötelező távolságtartás és kötelező maszkhasználat előírását” javasolta a felsőoktatási intézményeknek, és tanácsolta a 3. oltás felvételét is.

Közben döntött az innovációs és technológiai miniszter: december 1-től csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe is. A főszabály alól mentesülnek a tanárok, a diákok és a szakképző iskolák, technikumok alkalmazottai. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már kedden kötelezővé tette ugyanezt a köznevelési intézményekben, vagyis az iskolákban, óvodákban. 

Több egyetemen a dékánok dönthetnek a képzés és a vizsgák rendjéről

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink