Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-25 20:23:00

Hernádi Zsolt kiadatása is szóba került Márki-Zay és Csányi Sándor találkozóján

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint nem politizált a találkozón Csányi Sándor, nem biztosította a támogatásáról. Márki-Zay azt is elárulta, hogy nem volt olyan kérése az OTP elnök-vezérigazgatójának, hogy ne adassák ki Hernádi Zsoltot.

Hernádi Zsolt kiadatása is szóba került Márki-Zay és Csányi Sándor találkozóján

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával találkozott szerdán. Csányi Sándor kezdeményezte a találkozót. Márki-Zay Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta a találkozóval kapcsolatban: sok mindenről beszélgettek, szerinte az érdekelte a vezérigazgatót, hogy mik az Orbán-kormány utáni kormány tervei. „A bankszenktor, a hitelezés, a tranzakciós adó, a különadó kérdésére is kitértünk, de arra is, hogy a vállalkozásokat hogyan kívánja támogatni a következő kormány” – mondta az Egyenes Beszédben az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Mint mondta, az egyszerűség és a digitalizálás irányába akarnak elmenni. A bankok és az ügyfelek dolgát is megkönnyítené például, ha a jó ügyfeleknek könnyített hitelfelvételt, hitelminősítést biztosítanának. Olyan költségcsökkentési lehetőségeket beszéltek át, mint a közjegyzői díjak csökkentése, a közjegyzői adminisztráció egyszerűsítése, de megemlítette azt is, hogy a digitalizáció által sokat lehetne javítani az ügyfélkiszolgáláson.

Márki-Zay elárulta, hogy nem politizált Csányi Sándor. Nem biztosította támogatásáról, ez nem is került szóba. Az érdekelte az OTP elnök-vezérigazgatóját, hogy egy következő, Orbán utáni kormány, hogyan áll a számára fontos kérdéshez – mondta Márki-Zay.

A találkozón szóba került az is, hogy Márki-Zay támogatná Hernádi Zsolt kiadatását Horvátországnak. A miniszterelnök megnyugtatta Csányi Sándort, hogy szigorúan a jogállamiság alapján állnak, ártatlan embert és a magyar állampolgárokat a magyar államnak meg kell védenie, ez nem vonatkozik jogos és igazolható bűncselekményekre. Nem volt olyan kérése Csányinak, hogy ne adassák ki Hernádi Zsoltot. Hangsúlyozta, hogy ez egy általános nyilatkozat volt, nem a választási programjának a része, hogy kiadassa Hernádit, ellenben Gruevszkivel. Általánosságban válaszolt a kérdésre, de attól függ a kiadatás, hogy jogos-e a horvátok kiadatási kérelme.

A miniszterelnök-jelölt önálló intézményként tekint Csányi Sándorra, nem hiszi, hogy különösebben ki lenne szolgáltatva a Fidesznek. Bár megjegyezte, ha Orbán Viktor szemet vet Csányi Sándor valamelyik tulajdonára, akkor könnyen lehet, hogy közöttük is lesz konfliktus.

Arról az ATV Híradójának beszélt Márki-Zay Péter, hogy Bige László is szóba került a találkozón. Részleteket nem akart elárulni, de annyit azért elmondott, hogy nem éppen pozitív értelemben beszélt Bige Lászlóról az OTP-vezér.

Donáth Annával is találkozott

Tegnap találkoztak Donáth Annával, a Momentum elnökével, aki korábban azt mondta, az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Nem gondolja valósnak, hogy kidobták volna ezt az időt. Mára eljutottak oda, hogy van egy közös kampánystáb, egy kampánystratégián dolgozó csapat, közös szakértői kabinetek dolgoznak az ellenzéki választási programon, valamint a közös arculaton.

A Momentum elnöke arról is beszélt, hogy Márki-Zay szerinte rengeteg populista üzenettel operál. A miniszterelnök-jelölt erre úgy reagált: nagyra értékeli, hogy Donáth Anna hitelesen képviseli a budapesti, belvárosi migrációtámogató közösséget, azonban azokra is szükség van, akik félnek a migrációtól – mondta Márki-Zay. Gondoskodni fognak arról, hogy mindenki, aki retteg a migránsoktól megtudja, hogy a Fidesz hozza be a migránsokat.

Gattyán György indulása

Nem keresi meg Gattyán Györgyöt, aki bejelentette, hogy indulni fog a 2022-es választáson. Márki-Zay biztos abban, hogy a következő időszakban sokan fognak elindulni a választáson, mert a Fidesz az az érdeke, hogy minél több részre szeletelje az ellenzéki szavazatokat.

Programpontok

A többkulcsos adó kérdésében van egy kompromisszum, Márki-Zay szerint lehet többkulcs, ha a legmagasabb kulcs sem lesz több, mint a jelenlegi.

Az áfacsökkentéssel kapcsolatban azt mondta, előbb-utóbb csökkenteni kell azt, de abban is biztosnak kell lenni szerinte, hogy Orbán üres kasszát fog átadni. Aki abban reménykedik, hogy az áfacsökkentés miatt a fogyasztóknak kevesebbet kell fizetni, az téved, ez korábban is bebizonyosodott szerinte. Mint mondta az áfacsökkentés a fogyasztókhoz nem fog elérni, a termelők fogják lenyelni a nyereséget, az államháztartást azonban nehéz helyzetbe hozza.

Fél évvel ezelőtt már felvetette, hogy azokat a pénzeket, amiket a Fidesz szétosztott az önkormányzatoknak, azonban az ellenzéki önkormányzatok nem kaptak meg, ezt utólag is ki fogja fizetni a következő kormány.

Csányi Sándorral tárgyalt Márki-Zay Péter

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink