Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-25 11:20:00

2030-ra kész lehet Paks II?

Csúszik a Paks II beruházás engedélyezése, az Országos Atomenergetikai Hivatal ugyanis hiánypótlásokat kért. A Roszatom szerint ez azonban nem változtatja meg Paks II tervezett üzembehelyezését. Aszódi Attila volt kormánybiztos szerint Paks II továbbra is nemzetstratégiai jelentőségű beruházás.

Aszódi Attila, Paks II volt kormánybiztosa, jelenleg a BME Természettudományi Karánk dékánja az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hangsúlyozta, hogy egy nemzetstratégiailag fontos projektről van szó, ugyanis szükségünk van arra az energiára, amit az atomerőmű előállít.

Ha értékeljük, hogy az európai energiapolitikai helyzet hogyan fog alakulni, akkor azt látjuk, hogy mindenhol vezetik ki a fosszilis energiahordozókat - Magyarországon is ez a terv -, nagyon jelentős fejlődés van a megújuló energiaforrások terén, de szükség van egy zsinóráram termelésre. Ezt igazából szén-dioxid kibocsátás nélkül csak az atomerőmű tudja biztosítani - magyarázta Aszódi.

Arra a kérdésre, hogy miért csúszik a beruházás, a volt kormánybiztos úgy reagált, hogy 2014 valóban régen volt, ebben az időszakban a megfelelő előkészületeket végre lehetett volna hajtani. Műszaki problémák jelentkeztek, mivel az engedély nincs meg, de emlékeztetett arra, hogy Oroszország most tanulja, hogy az európai szabályoknak hogyan kell megfelelni, hogyan kell dokumentálni.

A magyar lakosságnak hiányzik az az élménye, hogy földrengés történik, de atomerőműveknél kell egy olyan műszaki programot végrehajtani, amiben felmérik a földrengések valószínűségét - erre alapozva adták ki a telephelyengedélyt. Magyarország közepe közepesen földrengésveszélyes, viszont elismerte, hogy a paksi telephely egy törésvonalon fekszik. Szerinte nem az az alapvető kérdés, hogy van-e ott törésvonal, hanem az, hogy ez mekkora hatást tud gyakorolni a telephelyre. Arra a kérdésre, hogy a következő 100 ezer évben megmozdulhat-e ez a törésvonal, a válasz igen, de vizsgálatok alapján ez az elmozdulás nem képes arra, hogy olyan maradandó elváltozást okozzon a talaj felszínen, ami a létesítményt tönkre tehetné - tette hozzá Aszódi.

Azt is elmondta, hogy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2030 kész legyen Paks II, de ahhoz "nagyon összeszedetten, jól koordináltan kell dolgozni".

Aszódi Attila rajta volt a Pegasus-listán, közölte, hogy nem tudja, miért figyelték meg, nem is érdeklődött. Szerinte kormányzatban részt vevőként elszámoltathatónak kell lennie, ahogy akkor nem volt mit takargatnia, most sincs.

Megéri fejleszteni a Paksi atomerőművet?

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink