Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-24 08:23:00

Újabb másfél milliárddal nőtt a kórházak adóssága

A Magyar Államkincstár adatai szerint október végén 31,8 milliárd forint volt az adósság a szeptember végi 30,3 milliárd forint után.

A MÁK adatai szerint az október végi 31,8 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,2 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 31,6 milliárd forint, amelyből 0,8 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 583 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma tárgyhóban 289, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 150 intézmény rendelkezik.

A Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára azt mondta, a kórházi ellátáshoz mintegy 4500 kis- és közepes vállalkozás járul hozzá Magyarorszgon. A már több mint 11 hónaposra nyúlt nemfizetési periódus különböző mértékben, de már mindegyik céget megviseli.

Az egyetemi modellváltás után a négy orvosegyetem adósságát már nem kalkulálja bele a Magyar Államkincstár (MÁK) az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozások közé, de az orvosegyetemekkel együtt a kifizetetlen számlák összege már szeptemberben is meghaladta a 40 milliárd forintot – tette hozzá a szakember.

Kiemelte: mivel a járvány negyedik hulláma miatt elrendelt korlátozások előtt sem pörögtek fel a műtétek, így végül nem tért vissza az intézményekben a teljesítményfinanszírozás. Ez viszont azt jelenti, hogy nem javult a helyzet, és az átlagfinanszírozás hátrányai továbbra is jelentkeznek a kórházaknál.

A legnagyobb orvostechnikai beszállítók érdekeit képviselő szervezetnek egyelőre nincs tudomása arról sem, hogy az intézmények megkapták volna a Covid-ellátás május-június-július havi ellentételezését.

Rásky László arra számít, ha a korábbi évek leggyakoribb eljárása valósul meg idén is, ami szerint idén is december végén, "egyszer csak" kifizetik az adósság nagy részét.

Szakemberek figyelmeztetnek, a kórházak már túl vannak terhelve

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink