Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-24 11:50:00

László Imre: nem sok jelentősége van a védettségi igazolványnak

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa kiemelte, hogy az intenzív ellátás ma már nem tud a szakma szabályai szerint működni. László Imre a tömegrendezvényekkel kapcsolatos korlátozásokat vezetne be.

Óbudán elindult a kezdeményezés, amely keretein belül mobil-sátrakban végeznek ingyenes koronavírus-teszteket. Sátranként négyszázan tudják leteszteltetni magukat, az eredmények szerint pedig 345 tesztből 32 lett pozitív. Az oltási akcióhét is útnak indult, hétfőn több mint 31 ezer vakcinát adtak be, ebből 18 ezer az első adag volt. A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese szerint nem jó ötlet a kórházi állapotok bemutatása, valamint elmondta, hogy több a pozitív eset a gyerekek között, emellett többen is vannak kórházban.

László Imre, a DK egészségügyi szakpolitikusa szerint kifejezetten szükség van arra, hogy lássák az emberek, hogy pontosan mi is történik azzal, aki megbetegszik és kórházi ágyba kerül, ez pedig könnyen megoldható személyiségi jogok megsértése nélkül is, hiszen a televízióban már régóta használják a „kitakarásos” módszert – fejtette ki az ATV Start című műsorában.

Az egykori kórházigazgató úgy véli: az oltási hét bizonyítékot nyújtott arra, hogy az adminisztráció bonyodalmai jelentősen elveszik az oltási kedvet, így látható, hogy az igény megvan az oltakozásra, csak több visszahúzó tényező is jelen van. A 30-37 éves korosztály a leghajlamosabb az oltástagadásra, azonban a szakértő szerint a vírus nem válogat, nem foglalkozik vele, hogy hány éves az illető, csak rombol.

László Imre úgy gondolja, hogy a kórházak terhelése szempontjából két adat nagyon fontos: az egyik a kórházba kerülő, súlyos állapotú covidos betegek, a másik pedig a lélegeztetőgépen lévők száma. A probléma az, hogy a súlyos fertőzöttek egyharmada intenzív ellátásra szorul. Az adatok szerint 6830 ilyen beteg van jelenleg kórházban, emellett 663-an vannak lélegeztetőgépen. Az intenzívkapacitás véges, Újbuda polgármestere szerint pont ezért adta írásba Kásler Miklós is, hogy mennyi betegre hány orvos és ápoló szükséges, hiszen nincsenek elegen, ezért is kellett leállítani a műtéteket is.

„Az intenzív ellátás ma már gyakorlatilag nem tud igazán a szakma szabályai szerint működni”

– emelte ki László Imre.

A tegnapelőtti adatok szerint Izraelben 1 millió 341 ezer fertőzött betegből 8177-en haltak meg, Magyarországon 1 millió 25 ezerből 3172 halott volt, ez majdnem négyszeres számot jelent. Mindez az elkésett intézkedések és szakemberhiány miatt lehet a szakpolitikus szerint.

Az egészségügyi szakember a tömegrendezvényekkel kapcsolatos korlátozásokat vezetné be elsődlegesen. „A miniszterelnök elmondta, hogy laboratóriumnak tekintjük Ausztriát. Akkor miért nem tekintjük laboratóriumnak?” - tette fel a kérdést.

Nincs jelentősége a védettségi igazolványnak?

A védettségi igazolványnak nem sok jelentősége van László Imre szerint, hiszen sokan az első oltás után megkapták a kártyát, ezért nem is vették fel a második oltást, ezen kívül pedig nagyon sok ember régen kapta már meg az oltást és lényegében védtelenek, tehát ez a plasztikkártya nem bizonyítja, hogy védettek.

Általában 3-6 hónapig hatékony egy vakcina, ezért a polgármester elmondása szerint inkább az orvos által aláírt lapot kellene figyelni, amelyen az oltás dátuma is rajta van.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink