Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-25 05:32:00

Kiderült, miért ragaszkodnak a magyarok a saját lakáshoz

Történelmi és pszichológiai okai vannak, hogy miért is akarnak ilyen sokan saját lakásban élni – fejtette ki az elemzési vezető.

Ragaszkodnak a magyarok a saját lakáshoz, 90% saját ingatlanban él

 

Ragaszkodnak a magyarok a saját lakáshoz, 90 százalék saját ingatlanban él. Az Európai Unió lakosságának 69,8 százaléka él saját tulajdonú ingatlanban, míg Magyarországon ez az arány 91,3 százalék; ennél magasabb aránnyal csak két ország előzi meg hazánkat az unióban, Románia 96,1 százalékkal és Szlovákia 92,3 százalékkal – derül ki az Eurostat és a Duna House friss elemzéséből. 

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint nagyon nehéz megmondani, hogy milyen magaslatokba fognak eljutni a lakásárak, de a következő időszakban továbbra is az ingatlanárak emelkedésére számítanak az ingatlanpiacon, így ez is szerepet játszhat a megnövekedett lakásvásárlásban – fejtette ki az ATV Start című műsorában.

Lassuló tendenciáról lehetett beszélni 2019-ig, egyre többen éltek bérlakásban, azonban 2019-től újra emelkedni kezdtek a számok, ezt az állami támogatás is gerjesztette, kedvezőek voltak a hitelfeltételek is, így több fiatal jutott saját ingatlanhoz.

A társadalmi mobilitást hátráltatja, ha például van valakinek egy röghöz kötött, 20 éves ingatlanja mondjuk a fővárosban, így nehezebben mozdulnak el egy jó munkalehetőség miatt, azonban pozitívuma is van ennek a vásárlási tendenciának, mondjuk hogy jelentősen nőtt a magyarok vagyona az elmúlt években – részletezte Benedikt.

Sok befektető gondolhatja jelen esetben azt, hogy hatalmas lehetőség az ingatlanvásárlás, ez is egy felhajtóerő lehet az árak esetében, bár a szakértő szerint jellemzően nagyvárosokban van precedens a befektetési jellegű ingatlanvásárlásra, amely 20-30 százalékát teszi ki az ingatlanpiacnak. Habár a hozam már nem annyira kedvező, az elmúlt 20 évben megnégyszereződtek az árak, a bérleti díjak is nőttek, így még mindig jó befektetés lakást venni – tette hozzá.

Kissé történelmi és pszichológiai okai vannak, hogy miért is akarnak ilyen sokan saját lakásban élni. A rendszerváltás után nagyon kedvező áron lehetett megvásárolni a bérlakásokat, ez beleépült az emberek gondolkodásába, nagy vagyont akarnak birtokolni, a saját ingatlan pedig tökéletes erre a célra – összegezte Benedikt Károly.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink