Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-23 18:15:00

Leállhat BKV? - ezt válaszolta Palkovicsék minisztériuma

“A minisztérium a támogatás átadását biztosító és felhasználásának szabályait tartalmazó szerződést időben összeállította” - reagált az atv.hu-nak Palkovics László miniszter tárcája. Arra, hogy a 12 milliárdot miért nem utalták még, azt válaszolták: a főváros nem hajlandó a rá eső agglomerációs részt megfizetni.

A fővárosi helyi közösségi közlekedés idei működésének támogatására fordítható költségvetési támogatás felhasználásának törvény szerinti határideje 2021. december 31.

A jogszabály a szerződés megkötésére nem rögzít határidőt - reagált az atv.hu kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kommunikációs főosztálya, miután a Népszava ma azt írta: csütörtökre elfogyhat a BKV pénze az elmaradó állami támogatás miatt. Így az is előfordulhat, hogy az üzemeltető teljesen leállítja a budapesti tömegközlekedést. "A BKV november 25-ig, azaz csütörtökig húzhatja a fővárostól kapott támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza" – nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Egy, a kormánynak küldött hatásos üzenetküldés érdekében a fővárosi vezetés a közösségi közlekedés teljes leállítását fontolgatja - írta a hvg.hu is.

Mikor utalja a kormány a 12 milliárdos támogatást a tömegközlekedésre a fővárosnak? Eddig miért nem utalták a 12 milliárdot? - kérdeztük a kormányzatot

Az ITM így reagált

“A minisztérium a támogatás átadását biztosító és felhasználásának szabályait tartalmazó szerződést időben összeállította” - reagáltak atv.hu-nak Palkovics László miniszter tárcája részéről.

De mint hozzátették: “a városvezetés nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni” - írták az ITM részéről válaszul a kérdéseinkre.

Gulyás: Volt egy megállapodás…

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta az ezzel kapcsolatos kérdésekre: a főváros inkább szeretne politikai vitát a kormánnyal, mint megegyezni, a 12 milliárdhoz képest csekélyebb összegről zajlik a vita. Ők továbbra is azt szeretnék, hogy a lehető leggyorsabban ez a megállapodás létrejöjjön. Akkor a fővárosnak a kölrségvetésből járó BKV támogatást is ki fogjuk fizetni - mondta a miniszter.

“Volt egy megállapodás még Tarlós főpolgármester úr időszakában, ami 2019 végén járt volna le, de már akkor is rögzítették, hogy miután a főváros egy meghatározott összeg megtérítését vállalta a HÉV és Volán járatok adott belföldi szakaszáért, ez az összeg jelentősen megnőtt 2006 és 2019 között. Ezért abban maradtunk, hogy ezt újratárgyaljuk” - emlékeztetett előtte a miniszter, hozzátéve: miután a fővárosi vezetés megváltozott, a kormány azzal “a nagyvonalú” gesztussal élt - és most annak az “áldozatai” lettek -, hogy hozzájárultak a szabályozás meghosszabbításához egy évvel Karácsony Gergelyékkel, de az 2020 végén lejárt, most ‘21-ben pedig meg kellett volna állapodni, hogy a főváros nagyobb arányt vállal magára Budapest határain belül a tömegközlekedés finanszírozásából. “Ez az, amiben nem jutnak egyezségre a fővárossal” - mondta Gulyás Gergely a a múltkori Kormányinfón.

Kordás a Startban: “nagyon erős üzenet, élni kell vele”

Kordás László szakértő, a Magyar Szakszervezeti Szövetség korábbi elnöke az ATV Start című műsorában hangsúlyozta: a Kiss Ambrus által bejelentett lépés, egy „nagyon erős üzenet, de mindenképpen élni kell vele, mert ha a kormány nem hajlandó eleget tenni a jogszabályi kötelezettségének, akkor muszáj a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy nagy baj készülődik”.

Ajánlom

További belföldi híreink