Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-23 20:10:00

Fiktív lakcím legalizálása: a Political Capital szakértője szerint a kormány érvelése nem áll meg a lábán

László Róbert szerint, ha kormány tényleg egy több millió embert érintő problémát oldott volna meg, akkor nem a TASZ-tól hallott volna először az ország az intézkedésről. A kormány szerint azért volt szükség a módosításra, hogy ne büntessék meg azt a majdnem kétmillió magyart, aki valamilyen okból nem az állandó lakcímeként bejelentett címen él. A szakértő azt elismerte, hogy ez egy létező probléma, és jó lenne, ha megoldást találna rá a kormány, ugyanakkor úgy véli, hogy a mostani intézkedés ezen nem segít.

Mint ismeretes, legalizálták a fiktív lakcím fogalmát, a 2022-es országgyűlési választásokon pedig már így is lehet majd szavazni. László Róbert, a Political Capital választási szakértője számított rá, hogy a kormány bele fog nyúlni a jogszabályokba még a választások előtt, és ő további változtatásokra készül.

A kormány szerint azért volt szükség a módosításra, hogy ne büntessék meg azt a majdnem kétmillió magyart, aki valamilyen okból nem az állandó lakcímeként bejelentett címen él. A szakértő azt elismerte, hogy ez egy létező probléma, és jó lenne, ha megoldást találna rá a kormány, ugyanakkor megjegyezte, hogy a mostani intézkedés ezen nem segít. „Ez az érv akkor állna meg a lábán, ha hallottunk volna erről kormánypárti politikusoktól, mondjuk kormányinfón. Ehhez képest októberben nyújtották be, és ha a TASZ-nál nem szúrják ki, akkor erről soha egy szót nem hallunk” – mondta László Róbert, aki szerint, ha valóban arról lenne szó, hogy a kormány megoldott egy több millió embert érintő problémát, akkor, „ahogy azt már megszokhattuk”, aköré egy „sikerpropagandát” építettek volna.

A szakértő szerint jogosak azok a kritikák, amelyek szerint a Fidesz ezzel a mostani intézkedéssel legalizálja a választási csalást, elmondása szerint ugyanis a fiktív lakcím legalizálása megkönnyíti a voksturizmust, vagyis azt, amikor tömegesen jelentkeztetnek be embereket a lakhelyüktől távol eső kerületekbe azért, mert ott jobban hasznosul a szavazatuk.

László Róbert azt is felidézte, hogy amikor – a gyanú szerint – 2018-ban tömegesen hozták át az ukrán határokon embereket, hogy szavazzanak. Sokan közülük még csak nem is tudtak magyarul, tehát még csak nem is külhoni magyarokról van szó, hanem olyan ukránokról is részben, akiket valaki megvett – emlékeztetett a szakértő, felhívva a figyelmet arra, hogy ezeket az eseteket néhány független médium le is leplezte.

Hozzátette továbbá, hogy nagyon kíváncsi lenne rá, hogy hány ilyen fiktív lakcím alapján szavaztak állampolgárok akkor. A TASZ-szal karöltve ezt három és fél éve nem tudjuk kiperelni az illetékes hatóságoktól – nehezményezte hozzátéve, hogy „boldogabb országokban” ezek szabadon kereshető adatok.

A szakértő azt is szeretné, ha a Nemzeti Választási Iroda a következő fél évben napi vagy heti szinten közzétenné, hogy egy településen hány választópolgár van, így láthatóak lennének a kiugrások, ha hirtelen valahol megugrik a választópolgárok száma.

László Róbert a műsor végén megjegyezte, hogy szerinte nem fogják eltolni a választásokat.

Jöhet a voksturizmus 2022-ben?

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink