Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-21 18:08:00

Hétfőn kezdődik az oltási akcióhét, így zajlik majd

Nincs esély már arra, hogy akkora átoltottság legyen a társadalomban, ami biztosítaná a közösségi védelmet, ezért egyéni védekezésre van szükség. Erről Müller Cecília beszélt az állami rádióban. Ettől függetlenül holnap elkezdődik az oltási hét, amikor előzetes regisztráció nélkül is be lehet adatni akár az első, az elmaradt második, vagy akár a harmadik oltást is. Az ATV Híradójának riportja.

Sorban álltak az emberek áprilisban a Bethesda Kórház Hermina úti épületénél, a tavaszi tíznapos oltási kampány idején. Most hétfőtől itt is várják azokat, akik előzetes regisztráció nélkül szeretnék beoltatni magukat az első, az elmaradt második, vagy a harmadik vakcinával. Az országos tisztifőorvos a Kossuth rádióban azt mondta, egyéni védelem szükséges, mivel az átoltottság mértéke nem éri el a közösségi védelem szintjét.

„Egy makkegészséges fiatalnak sincsen sajnos semmilyen garanciája arra, hogy megfertőződése esetén esetleg nem súlyosan zajlik nála a betegség. Ezért fontos az egyéni védelem, hiszen látjuk azt, hogy amiben bíztunk, hogy majd lesz egy olyan nagyfokú átoltottság a társadalomban, hogy egyfajta közösségi védelmet biztosít, ennek az esélye sajnos úgy tűnik, hogy teljesen elolvadt” – fogalmazott Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos azért is tartja fontosnak a harmadik oltást, mert a szervezetnek úgynevezett többlet antigénhatásra van szüksége a koronavírus újabb változatainak megjelenése miatt, amilyen a delta variáns plusz. Ez elsősorban a nagyobb fertőzőképessége miatt veszélyesebb, mint az előző, az „egyszerű” delta változat

„A delta plusz a tüskefehérjének egy olyan részén tér el a korábbi delta variánstól, ami nem befolyásolja sem az antitesteknek a kötődését, és ezáltal nem befolyásolja a vakcina hatékonyságát sem. Illetve csak kis mértékű fertőzésnövekedést idéz elő, tehát körülbelül ennek a variánsnak az eredeti delta variánshoz képest 5-6%-kal növekedett meg a fertőzőképessége” – magyarázta Rusvai Miklós virológus.

Levélben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Azt írták, hogy 

„Az időpontfoglalás nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják. A folyamatot meggyorsítja, ha kinyomtatva és kitöltve viszik a nyilatkozatokat, mely a koronavirus.gov.hu honlapról letölthető.

November 22 és 28 között, az oltási héten Budapesten több mint 20 oltóponton, egyebek közt a Honvéd Kórházban, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézetben, az Uzsoki Utcai Kórházban, valamint az Országos Onkológiai Intézetben vehetik fel a vakcinát reggel 7 és este 7 között azok, akik eddig ezt nem tették meg. Az oltópontok teljes listája megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink