Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-19 07:38:00

Orbán Viktor: nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát

A miniszterelnök szerint az oltatlanok azzal, hogy húzzák az oltás felvételét megnyújtják a járvány időszakát is. Orbán úgy fogalmazott: Brüsszel "vért hány" a rezsicsökkentéstől. Van egy szó, amit "csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mond ki" - reagált Márki-Zay rezsicsökkentéssel kapcsolatos kijelentésére.

Bíznak abban, hogy elég lesz ennyi járványügyi intézkedés. Az biztos, hogy az összes virológus azt mondja, hogy a neheze ezután jön, ezért a számok még emelkedni fognak - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint mindenki, aki nincs beoltva nem csak magára, hanem másokra is veszélyt jelentenek. 

A második oltás után 4-6 hónappal az oltás védereje gyengül, ezért a harmadik oltás felvétele indokolt - folytatta. Orbán Viktor elárulta, hogy már megkapta a harmadik oltást és egyelőre nem kapta el a koronavírust. 

A baj oka szerinte az, hogy még mindig nincs mindenki beoltva. "Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát" - jelentette ki a miniszterelnök. Azzal, hogy az oltatlanok húzzák-halasszák az oltást, ezzel megnyújtják a járvány időszakát is. 

Felmondási tilalom

Tízmilliónyi oltásunk van, nem csak harmadszorra, hanem negyedszer is be tudunk oltani mindenkit - szögezte le Orbán. Minden hullám után van egy dossziéjuk, amit eltesznek, majd előveszik, és tudják, melyik nap, mit kell tenni. Most életbeléptették azt a rendelkezést, hogy a rendvédelemnél és az egészségügynél megtiltották a felmondást. 

Nem lát más megoldást, 6 millióan be vannak oltva, mindenki más közvetlen életveszélyben van, a végén mindenkinek be kell oltatnia magát. De nem lehet rendőrrel kísérni senkit az oltásra - mondta a miniszterelnök arra, hogy megnöveli-e az oltási hajlandóságot az oltási akcióhét.

Nem kell bizalmatlanabbnak lenni, mint korábban

Azt várják, december végén már lesznek olyan orvosszakmai vélemény, hogy már az 5-11 éveseket is be lehet oltani - tette hozzá a miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta, ő sem hisz “nyakló nélkül” a tudományban, de a kanyaró, mumpsz elleni védőoltásra emlékeztetett mindenkit, hiszen az is kötelező volt.

A tudomány „nem egy vallás, nem az Isten, akiben feltétel nélkül meg lehet bízni”, de annak bizonyított eredményei vannak - fogalmazott. Szerinte most sem kell bizalmatlanabbnak lenni az oltásokkal szemben, mint ahogy a gyerekkorban kapott oltásokkal sem voltunk azok - mondta.

Kiváló járványkórház a kiskunhalasi, azt akkor nyitják ki, ha nagyobb baj történik. Ha kell, holnap reggel, vagy utána bármikor. Központi irányítás alá vonják majd, nem a megyéből rendelnek oda orvosokat, ápolókat. Az előző hullámban megszerzett tapasztalat nagy segítség - mondta a betegellátás biztonságról, a vezénylésről a miniszterelnök.

Brüsszel "vért hány" a rezsicsökkentéstől

Régi nóta szerinte, hogy a baloldallal vitatkoznak a rezsicsökkentésen. Racionális üzleti megfontolás van amögött az ár mögött, amit fizetni kell. Viszont van, amikor be kell avatkoznia a kormánynak. Az üzemanyagárral az a gond, hogy a magas benzinárak akkor is bekopogtatnak a lakásokba, ha nincs gépjármű a családban. 

Megnézte, hogy ki mit csinál Nyugat-Európában. Azt látja, hogy mindenki nagyon óvatos a kérdésben, egyedül a horvátok csináltak hasonlót, ők egy hónapra 530 Ft/liter áron fagyasztották be az árakat. 

A baloldal mindig is rezsiellenes volt Magyarországon - folytatta a miniszterelnök. Szerinte messze 80 százalék fölött van azoknak a száma, akik támogatják ezt az intézkedésüket. 

Napok óta dolgoznak azon, hogy a kisvállalkozásoknak is legyen rezsicsökkentés - mondta Orbán Viktor arra, hogy “néphülyítés” a rezsicsökkentés a baloldal szerint.

Most azt számolják, arról egyeztetnek, hogy ha ezt a kkv-k előtt is megnyitják, azt kalkulálják, ezzel mennyit nyernek, és a szolgáltatók mennyit vesztenek. Közel vannak a döntéshez, hogy a kisvállalkozókat “kimentsék” a magas rezsiárak alól - mondta a miniszterelnök.

A brüsszeli bürokrácia "vért hány" a rezsicsökkentéstől - fogalmazott Orbán, hozzátette, hogy nincsenek ehhez hozzászokva, mert Brüsszelben a multik diktálnak. A baloldal szerinte hibát követ el, hogy nem az emberek oldalára áll, hanem a multik oldalára. 

Egy szó, amit nem mond ki

Két magyarázat van rá, egyrészt a multiknak lekötelezettek, másrészt abban reménykednek, hogy intellektuális lény az ember, és nekik lesz igazuk. De ő tudja, melyik mondat az, ami “megöli a gazdáját” - fogalmazott Orbán Viktor a műsorvezető kérdésére, hogy “a baloldal miért áll mindig a multik oldalára”. A miniszterelnök itt Gyurcsány őszödi beszédéből idézett - “hazudtunk reggel, éjjel meg este” - utána viszont Márki-Zay Péter nevének az említése nélkül az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének a rezsicsökkentéssel kapcsolatos kijelentéseire utalt, hogy az embereknek kevesebbet kell fogyasztani, vagy kisebb autóval járni.

Van egy szó, ezt csak az “édesanyja iránti tiszteletből nem mondja ki” - fogalmazott Orbán Viktor minderre reagálva a műsorban.

Február végén érkezhet a 13. havi nyugdíj

A 13. havi nyugdíj a következő év kiadása lesz, a gazdasági növekedés azokat a terveket veszélyezteti, amiket idénre tűztünk ki. Ha emelni lehet, akkor emelni kell.

"Most, hogy lendületet vett a gazdaság, úgy gondoltuk, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat oda lehet adni, február közepén érkezhet a pénz" - mondta a miniszterelnök. 

A harmadik negyedév GDP-je elmaradt a korábban várttól. Arra jutottak, hogy a 2021-es év járvány hullámai a családokat viselte meg. Korábban azt mondta, hogy ha 5,5 százalékos növekedésnél kijönnek a számok, akkor vissza tudják adni a családoknak a befizetett szja-t. Azt látja, hogy ez biztos meglesz, inkább 6,5 fölött leszünk, közelebb a 7 százalékhoz - mondta. Viszont így is kevesebb lesz a növekedés, mint azt többen várták, ennek a miniszterelnök szerint az az oka, hogy a pandémia is megrengette a piacokat, utána pedig nagy lett a kereslet, amit nem tudnak kiszolgálni a világban. A hazai autógyárakat is érinti a globális chiphiány, ezért a gyárak sokszor 2-3 helyett egy műszakban működnek, ezt érzi meg a gazdaság.

A nyugdíj nála nem vita tárgya - mondta a miniszterelnök a teljes 13. havi nyugdíj kifizetéséről.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink