Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-11-17 06:54:00

Ezt mondta Kásler a várólistákról, csípőműtétről, térdprotézisről

Kásler Miklós arról tájékoztatta a parlament népjóléti bizottságát, hogy a covid alatt 6-7 ezerrel nőttek a korábbi 24 ezres várólisták - “normális körülmények között” a különbség hét hónap alatt ledolgozható. A kormány 12 milliárdot ad ehhez - mondta a miniszter.

2010 után 70 ezer várólistás műtét volt, amit a kormány 24 ezerre csökkentett le 41 milliárd forintos támogatással 2019-re. A koronavírus-járvány alatt a 24 ezres lista “messze nem emelkedett vissza” hetven ezerre. Számításaik szerint 6-7 ezerrel nőtt - mondta Kásler Miklós a parlament népjóléti bizottságában tegnap délután az éves miniszteri meghallgatásán.

7 hónap alatt ledolgozható…

Az EMMI-t vezető miniszter elmondása szerint az összes érintett szakmai kollégiumot megkérdezte a várólistákról. Az ortopédiai szakmai kollégiumi tagozat arról tájékoztatta: megfelelő körülmények között hét hónap alatt le lehet ledolgozni ezt a különbséget. “Ez vonatkozik a csípőműtétekre, a térdprotézisekre” - mondta a miniszter.

A szemészeti várólistán pedig a szemészeti szakmai tagozat szerint “körülbelül fél év alatt lehet ledolgozni megfelelő financiális körülmények között” a már említett 6-7 ezres többletet.

Az összes többi esetben - urológia, nőgyógyászat - esetében is “néhány hét a már említett várólista-többlet ledolgozása. Ennek érdekében a kormány a 41 milliárd forint után most 12 milliárd forinttal támogatja a várólista ledolgozását. “Mégpedig úgy, hogy ennek a 120 százalékos teljesítmény-volumen korlát (tvk) nélküli támogatásnak a 80 százalékát a műtéteket végző orvosok, nővérek és egyéb ott dolgozó szakemberek kapják” - jelentette ki a bizottsági meghallgatásán Kásler Miklós. A maradék 30-40 százalék a kórház önköltsége - tette hozzá.

MOK-alelnök: “torlódnak a várólisták”

Ami a várólistákat illeti, hétfőn Álmos Péter, a MOK alelnöke nyilatkozta a 24.hu-nak arra, hogy jelen pillanatban miként teljesít az egészségügy: most egyetlen feladat megfelelő ellátása alárendel minden mást. Az erőforrásokat és a figyelmet a vírusfertőzöttek kezelésére kell fordítani, háttérbe szorult a normál működés - mondta. Most szerinte az egészségügy rosszabb, mint amilyen a járvány előtt volt. Egyszerre sok probléma hat egymásra. Hiányoznak orvosok és szakdolgozók, a járvány miatt elvezénylések vannak, “torlódnak a várólisták”, a jogviszonytörvény függőben lévő kérdései miatt bizonytalanok a kollégák.

Halasztott operációk

Azt pedig a Népszava írta meg, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter levelet küldött a centrumkórházak vezetőinek, és azt kérte:a kórházak ágyainak 20 százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen.
“Empatikus, kellő rutinnal rendelkező kollégák rendezzék a lemondásokat" - áll a levelében arra vonatkozóan, hogy a nem sürgős beavatkozást igénylő, illetve nem daganatos betegséggel összefüggő, elektív műtéteket mondják le.

“A COVID kapacitások bővítéséhez szükség lehet az elektív (tervezhető) ellátások (műtétek és fekvőbeteg-ellátások) korlátozására, hogy megfelelő mennyiségű humánerőforrás álljon rendelkezésre a COVID osztályokon” - írták a levélben.

Az Mfor múlt heti cikke szerint a várólisták esetén “a legdurvább emelkedés
a gerincsérvműtétekre várakozók között látható, ahol több, mint huszonnyolcszorosára nőtt a páciensek száma. Míg május elején még 41 fő várakozott, addig most 1158 beteget mutat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) naponta frissülő várólistája - írták a múlt heti cikkükben.

Ajánlom

További belföldi híreink