Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-28 05:31:00

Itthon is ellátási nehézségekhez vezethet a sofőrhiány

Jelenleg nincs gond, de hosszabb távon itthon is összeomolhat az ellátási lánc, mivel a sofőrök jelentős része néhány éven belül nyugdíjba vonul, az utánpótlás pedig kevés. A Közúti Fuvarozók szóvivője azt mondta, a helyzetet a magasabb bérezés tudná megoldani, ehhez azonban először a fuvardíjakat kellene emelni. Az ATV Híradó riportja.

Nem csak a briteknél, itthon is gondot okozhat a sofőrhiány

 

Kiürült polcok egy angliai bevásárlóközpontban. Az Egyesült Királyságban nem azért jelentkeztek gondok az ellátási láncban, mert nincs elég alapvető élelmiszer, hanem azért, mert egyre kínzóbb a sofőrhiány. Boris Johnson október harmadikán a BBC-műsorban kizárta annak lehetőségét, hogy a brit kormány tömegesen engedjen be külföldi munkavállalókat a kamionsofőr-hiány enyhítésére.

A probléma Magyarországon is megjelenhet, ugyanis itthon is egyre kevesebb járművezető dolgozik. Varga Tibor szakmai irányító több mint három évtizede foglalkozik fuvarozással. Szerinte a húszas-harmincas korosztály tagjainak nem vonzó az ezzel járó életforma, mert a sofőrök sok idő t töltenek távol a családtól. Hiába magasabb a bérezés, mint a magyar átlagkereset, a fiataloknál ez a munka „haza szokta vágni” a párkapcsolatokat – mondta híradónknak Varga Tibor, az All Cargo Expres szakmai irányítója.

Árvay Tivadar a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szóvivője híradónknak arról beszélt, hogy Magyarországon összesen körülbelül 130 ezer sofőr van, akik közül a legtöbben a negyvenes, ötvenes korosztály tagjai, ezért nem irreális feltételezés, hogy itthon is az angliaihoz hasonló ellátási nehézségek alakuljanak ki. Ez a réteg ugyanis várhatóan néhány éven belül nyugdíjba vonul, akkor pedig hatvanezer fő egyszerűen egyik pillanatról a másikra eltűnhet a rendszerből. 

„Ha ez megtörténik, akkor itt egyik pillanatról a másikra össze fog omlani az ellátási lánc is” – fogalmazott.

Árvay Tivadar hozzátette, a hazai helyzetet a magasabb bérezés tudná megoldani. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, emelt fuvardíjakat kell elkérni, amit egységesen kellene elosztani a fogyasztók, a megbízó illetve a fuvarozók között. Jelenleg azonban csak a fuvarozókat terhelik ezek a költségek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink