Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-28 13:54:00

Részletek az SZJA-visszatérítés szabályairól

A Nemzeti Adó- és vámhivatal három olyan témában tett közzé pontosítást, melyekben szerintük bizonytalanság tapasztalható.

A munkáltatók, kifizetők által kiadandó összesített igazolás (M30-as igazolás) kiadási határideje nem változott, az továbbra is január 31. marad – áll a nav.gov.hu oldalon.

Ha egy jövedelem – például ingatlan-bérbeadás – nem szerepel a NAV rendszerében, akkor ezt a jövedelmet és az utána megfizetett adóelőleget az adózónak kell feltüntetnie az szja-bevallásában, vagy ki kell ezzel egészítenie a NAV által készített adóbevallási tervezetet. A VISSZADO-nyomtatványon a jogosultságról és a kiutalási számlaszámról, postázási címről lehet nyilatkozni, olyan jövedelemről nem, ami után az adózó saját maga fizeti meg az adóelőleget.

Nem feltétel, hogy a várandós anyának és házastársának bejelentetten közös lakcíme legyen. Az szja-törvény szerint a várandós nőnek és házastársának ahhoz, hogy jogosultak legyenek a családi kedvezményre, nem közös lakcímen, hanem közös háztartásban kell élnie, ami érzelmi-gazdasági életközösséget jelent, megléte igazolható a közös lakcím mellett más bizonyítási eszközökkel is. Az eltérő lakcím önmagában még nem kizáró ok a családi adókedvezménynél és az adó-visszatérítésnél sem.

Sokan nem kapnak SZJA-visszatérítést, ha decemberig nem nyilatkoznak róla

atv.hu 

Ismét Géniusz Gundel Takács Gáborral ma 20.30-tól az ATV-n!

Ajánlom

További belföldi híreink