Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-27 05:12:00

Még tovább drágulhat a kenyér?

Hamarosan átlépheti a 400 forintot a fehérkenyér ára. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint: a nemzetközi folyamatok drágítják a gabonát, ami kihatással van a liszt és a kenyér árára is. A Pékszövetség elnöke azt mondja, a kenyér drágulásában a péküzemek költségeinek emelkedése is szerepet játszik. Az ATV Híradójának riportja.

Az elmúlt időszakban sokat drágult a kenyér kilónkénti ára. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján míg januárban átlagosan 374 forintba került egy kiló fehér kenyér, szeptemberben már 399 forintot kellett érte fizetni.

Az inflációs folyamatokat jól mutatja, hogy 75 évvel ezelőtt, 1946-ban még csak 96 fillérbe került egy kiló kenyér. A legtöbben azonban a három-hatvanas kenyérre emlékezhetnek, mivel 1960-tól 28 éven át nem változott ez az ár.

Az idei drasztikus áremelkedés okát nemzetközi tényezőkkel indokolja a Gabonatermelők Országos Szövetsége: világszerte csökkent a termésmennyiség, ez drágította meg a gabona árát.

A búzának a Világpiaci ára 2020 őszétől kezdett el emelkedni, és ez az áremelkedés ez a nemzetközi áremelkedés begyűrűzött Magyarországra. A begyűrözött áremelkedés nemcsak a búzában, hanem mindennek az árát emelte.

"A liszt árát is emelték az idén, ezen kívül folyamatosan emelkedik a külföldi alapanyagoknak így gondolok például a belga Margarinra" - panaszkodott egy pék az ATV Híradójának.

Hasonlóan látja a helyzetet a Pékszövetség elnöke is: "Az elmúlt időszakban jelentős mértékű alapanyagár emelés történt, különös tekintettek az egyik legfontosabb alapanyagunkra a lisztre. Emellett nagyon jelentős energiaáremelések történtek, jelentős mértékben nőttek a logisztikai költségek: a gázolajár, így szállítási költség és nagyon jelentős béremelések történtek a sütőiparban" - összegzett.

A szakemberek a jövőben további áremelkedéssel kalkulálnak, amit a pékségek megnövekedett bérterhei, a januártól életbe lépő közel hússzázalékos garantált bérminimum is fokozhat.

atv.hu

A Géniusz második hete kezdődött

 

Ajánlom

További belföldi híreink