Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-28 06:18:00

Ellenzéki szavazatszámlálókat toboroz a Momentum a 2022-es választások tisztaságáért

770 ezer külhoni magyar választópolgárnak küld értesítést a Nemzeti Választási Iroda, akiket jogszabályi felhatalmazás alapján keresnek meg. Az NVI a 2018-as országgyűlési választások előtt is levélben kereste meg a külföldön élő magyar választópolgárokat. Az ellenzéki pártok szerint a levélszavazás teljesen átláthatatlan, és nem lehet tudni, hogy ki tölti ki a szavazólapokat. Az ATV Híradó riportja.

A Nemzeti Választási Iroda kedden kiadott közleménye szerint fél évvel a tavaszi országgyűlési választások előtt, több mint 770 ezer külhoni magyar választópolgárnak küldenek levelet. Négy évvel ezelőtt, a 2018-as országgyűlési választások előtt is küldtek ki értesítéseket a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, figyelmeztetve őket arra, milyen feltételekkel tudják levélszavazataikat leadni. Akkor 650 ezer értesítőt küldtek ki.

A jogszabályok értelmében az érintettek akkor vehetnek részt a szavazáson, ha a voksolást megelőző 25. napig kérik felvételüket a központi névjegyzékbe.

Kocsis Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese híradónknak nyilatkozta hangsúlyozta: a Párbeszéd egyetért azzal, hogy a határon túli magyarok is szavazhassanak. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerintük nem elég átlátható a levélszavazás, 2018-ban a pedig Kúria számos visszásnak vélt szavazatot megsemmisített. A Fidesz viszont azóta megváltoztatta az erre vonatkozó szabályokat, sokkal rugalmasabbak lettek, így már „gyakorlatilag minden fajta levélszavazatot el fog fogadni a rendszer” – nehezményezte.

A Jobbik parlamenti alelnöke szerint nem lehet tudni, honnan szerzik meg a választók adatait. „Ha azokat értesítik, akik már regisztrálnak és szerepelnek a névjegyzékben, azzal alapvetően nincsen probléma. A nagy kérdés az, hogy azoknak az embereknek a neveihez, adataihoz és címeihez hogyan jutottak hozzá, akik eddig még nem regisztráltak” – mutatott rá híradónknak nyilatkozva Brenner Koloman.

A Momentum a választások tisztasága érdekében már most ellenzéki szavazatszámlálókat toboroz.

„Megalakítottunk egy projektcsapatot, illetve együtt dolgozunk egy alapítvánnyal, a Tiszta Választásokért Alapítvánnyal, akik toborozzák, koordinálják, és képzik azokat a szavazatszámlálókat, akik majd a választások tisztaságáért felelnek” 

– árulta el híradónknak Hajnal Miklós, a párt elnökségi ragja.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a levélszavazatok eldönthetik a választások kimenetelét. „Ez az 1-2 külhoni mandátum kiélezett választási szituációban perdöntő lehet” – fogalmazott híradónknak nyilatkozva.

Az ügyben híradónk megkereste a Nemzeti Választási Irodát is. Többek között arra voltak kíváncsiak, miért emelkedett 120 ezer fővel a külhoni választópolgárok száma 2018 óta. Mint írták, egyre több határon túli magyart honosítanak, emellett a kivándorlás is hozzájárult a létszám növekedéséhez. Hozzátették, hogy az Iroda jogszabályi felhatalmazás alapján a Belügyminisztériumtól – mint az adatokat kezelő szervtől – kapta meg és kérheti le a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választókorú magyar állampolgárok naprakész személyi és lakcímadatait.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink