Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-27 11:45:00

Bürokráciacsökkentésre van szükség a honvédségben

Csökkenteni kell a bürokráciát, és zéró tolerancia van a kihágásokkal szemben - mondta Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a Spirit Fm Bázisugrás című műsorában. A parancsnok szerint a katonáknak példát kell mutatniuk.

A parancsnok szerint minél egyszerűbb szabályok kellenek a Magyar Honvédségbe, mert túl van biztosítva a rendszer. A bürokráciacsökkentésnek meg kell jelennie a személyi-, pénzügyi-, logisztikai rendszerekben is, mert ahogy fogalmazott, most át van itatva a túlzott ellenőrzéssel a rendszer. Célként nevezte meg, hogy a kiszolgálóállomány ne az egyenruhások létszámát terhelje, hanem ők a jövőben "civilként" dolgozzanak majd.

"Példát kell mutatni, ez a honvédség már nem a Néphadsereg, amikor kihízott részeges tisztek vezetik alkoholos befolyásoltság alatt a sorkatonákat. Ez egy profi haderő, és úgy is kell vislekednünk minden körülmények között" - mondta a parancsnok.

Az adásban Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos azt mondta: új szemlélet szükséges az eszközök kezelése kapcsán is. "Ne az legyen, hogy egyszer megterheléjük a költségvetést őrületes kiadással, és aztán 40 év múlva, mikor szó szerint kirohadt alólunk, és a képességei a nullához közelítenek, akkor megint meg kellene terhelni a költségvetést egy őrületes kiadással." - mondta. Hozzátette olyan programot szükséges összerakni, ahol ezeknek az eszközöknek életciklusmenedzsmentje van, vagyis befektetésként kezelik az eszközöket. Figyelik például, hogy mikor van még az eszközöknek second-hand piaca, és azt is, hogy mikor és hogyan tudják a lehető legkisebb befektetéssel folyamatosan szinten tartani a technikai fejlődésben a magyar honvédséget.

Ruszin-Szendi Romulusz szerint a hadrőfejlesztés voltaképpen egy "never ending" sztori, ugyanakkor kiemelten fontos, hiszen hatással van a magyar gazdaságra, mert cégek jelennek meg, gyártás és eladás van, fejlesztés szükséges hozzá, és a haderőfejlesztés megjelenik a diplomáciai, külügyi kapcsolatokban is.

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza. 

Ajánlom

További belföldi híreink