Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-26 06:10:00

Szakértő: a választási évben nem lesz rezsiemelés, a következő kormánynak nehéz dolga lesz

Holoda Attila szerint a következő időszakban bizonyos vállalatoknál veszteséget fog okozni a rezsicsökkentés. Az energiaáraknál el tudja képzelni, hogy még lesz áremelkedés.

Fogytán van az AdBlue, ami nélkül a korszerű dízelautók képtelenek eleget tenni a környezetvédelmi előírásoknak. Egy liter megvásárlásához korábban 150 forint is elég volt, ma már sokszor a 300 is kevés. Az áruszállítás dízel-alapú, így, ha a speciális adalék drágul, akkor - hosszabb távon - a boltban is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Holoda Attila úgy gondolja, az AdBlue hiánya nagy hatással lehet a szállításra és az ellátásra, ezért úgy véli, meg fogják oldani ezt a problémát, miután már nem nagyon lehet kapni a benzinkutakon ezt az adalékot. A korábbi energetikai helyettes államtitkár az ATV Start című műsorában kifejtette: komoly problémát jelenthet, hogy a korszerű gépjárművek letiltódnak az adalékanyag nélkül. „Képzeljük el, mikor a kamionok sorban állnak le az autópályákon, ezt a szituációt el kellene kerülni” – hozta példaként. A szakértő szerint energiafaló ennek az előállítása is, ez azt jelenti, hogy amikor az energiapiacon válsághelyzet van, szűkös az ellátás, ezeket az iparágakat ugyanúgy érinti, tehát előbb-utóbb mindenki érezni fogja.

Emelkedő világpiaci árak

Drámaian megugrottak az energiaárak az EU-ban, a földgáz és az áram világpiaci ára is a többszörösére nőtt az elmúlt hónapokban.

A világpiaci mozgásokban Holoda azt látja, hogy egyfajta kiegyenlítődés indult el. Az OPEC-tag országok - kiegészülve Oroszországgal – egyezkedtek. Elképzelhetőnek tartja, hogy még van egyfajta felfelé indulás az árakban, de ez már sem a termelőknek, sem a fogyasztóknak nem jó.

Tartható a rezsicsökkentés?

Orbán Viktor az uniós csúcs első napját úgy értékelte: továbbra is vannak olyanok, elsősorban a gazdag nyugatiak, akik meg akarják adóztatni a lakásokat és az autókat, fel akarják emelni az áram és a gáz árát. A miniszterelnök kiemelte: mi közép-európaiak nem hátrálunk, mert nem akarjuk feladni az elért rezsicsökkentés eredményeit.

A szakértő szerint a kormánynak volt lehetősége arra, hogy a rezsicsökkentés kezdete óta megszerzett nyereséget tartalékolják. Az elkövetkező időszakban a rezsicsökkentés veszteséget fog okozni azoknál a vállalatoknál, amelyek arra vannak „kényszerítve”, hogy a piaci árnál jóval alacsonyabban adják nekünk a szolgáltatásokat – folytatta. Hozzátette: a választási évben nem lesz rezsiemelkedés, viszont az új kormány komoly problémával fog szembenézni.

Drámaian megugrottak az energiaárak az elmúlt hónapban

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink