Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-25 08:57:00

A szokottnál is drágább lehet idén a karácsony

A szakértő szerint szűkebb kínálatra és magasabb árakra kell számítani az idei szezonban, de még így is magas lehet a vásárlási kedv.

Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója a Népszavának beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány az egész világgazdaságot érintő hatása és a gyártási kapacitások beszűkülése lehet az egyik ok arra, hogy a karácsonyi drágulásnál idén a megszokottnál is jelentősebbre számítanak.

Mivel a világban több helyen szállítmányozási, logisztikai problémák is adódnak, számos termék jóval kisebb számban és lassabban jut el Európába.

„A drágább termékekből emiatt szélesebb, az olcsóbbakból pedig szűkebb a kínálat, ami eleve egy erőteljes drágulás érzetét kelti a vásárlókban”

 – mondta a szakértő kiemelve, hogy ehhez még hozzáadódik a romló forint-euró árfolyam miatti áremelkedés. Szerinte a magyar vásárlók így végső soron azt fogják érzékelni, hogy a telefonokért, laptopokért 20-30 százalékkal többet kell fizetni az idei karácsonyi szezonban, mint tavaly.

A tanácsadó hozzátette, nagy léptékű leárazásokra, mint a november elejétől már elinduló Black Friday, nem lehet számítani. Ennek oka, hogy a kereskedők csak olyan termékekre mernek akciót hirdetni, amelyek már most készleten vannak, ez pedig egy szűkebb és drágább termékkör.

„Ezt azt jelenti, hogy az idei ünnepi vásárlási szezonban el lehet búcsúzni az 50-70 százalékos leértékeléstől. Az ugyanakkor megtörténhet, hogy a késve megérkező árucikkekre az ünnepek után hirdetnek meg akciókat a kereskedők” – fogalmazott.

Tovább drágulnak az energiahordozók, energiaválság jöhet?

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink