Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-23 19:28:00

„Őt a világban fantasztikus módon megbecsülik” - A 120 év! Rövidre vágva Mészáros Márta előtt tiszteleg

Az ATV, és az ATV Spirit két hétvégén is filmvetítéssel tiszteleg a 90. születésnapját ünneplő Kossuth- és Balázs Béla díjas Mészáros Márta előtt, aki idén megkapta az Európai Filmakadémia életműdíját is. Az ATV Spiriten a szombat esti filmek előtt Rónai Egon 120 év! Rövidre vágva című műsorában beszélget a rendező alkotótársaival: Pataki Éva forgatókönyvíróval, és Csáky Attila producerrel. Az ATV Híradójának riportja.

„Mártát nagyon nehéz elmesélni, mert rendkívüli ember” – ezt Pataki Éva fogalmazta meg a művésznőről. Ő és Csáky Attila producer is hosszú évek óta ismerik Mészáros Mártát, munkakapcsolatokból lettek barátok.

Az ATV két hétvégén is filmvetítéssel tiszteleg a 90 éves születésnapját ünneplő rendező előtt. Rónai Egon pedig alkotótársaival beszélgetett 120 év! Rövidre vágva című műsorában.

„Nagyon szeretek a Mártával dolgozni egy nyitott őszinte egyenes ember” – ezt már a műsor felvétele után híradónknak mondta el Csáky Attila, aki Mészáros Márta számos filmjének producere, annak a portréfilmnek is, amely Mészáros Mártáról készült, és ma éjjel lesz látható az ATV-n.

„A három unokája készítette a filmet. Egyik gyártotta, másik operálta, harmadik rendezte. Én a producere voltam, de ők voltak azok, akik be tudtak menni abba, hogy mondjam, nagyon intimszférába ahova más nem tud”

 – fogalmazott Csáky.

Pataki Éva gyakornok kora óta dolgozik együtt Mészáros Mártával, szerinte a rendező egy nagyon demokratikus ember, aki ugyanolyan kíváncsi a virágárusra, mint a legnagyobb sztárokra, és aki egy hosszú forgatási nap végén is talált időt a családjára.

A forgatókönyvíró elárulta: Mészáros „sokat élt Moszkvában oroszok között, sokat élt Párizsban, sokat élt Lengyelországban, és ettől annyira nyitott, és annyira nemzetközi, és mentes ettől a lábszagtól, ami nagyon sok mindent, és mindenkit beleng.”

Pataki híradónkkal azt is megosztotta, hogy Mészáros Mártának van még két filmötlete, amiről beszélgetnek, de a helyzet mégsem egyszerű.

„Hiába most megkapja az Európai Filmakadémia életműdíját, ami ugye az európai Oscar-életműdíj, és olyanok kapták, mint Fellini, Bergman, ..... Őt a világban fantasztikus módon megbecsülik, de az elmúlt években ő Magyarországon nem kapott pénzt, úgyhogy senki sem próféta a saját hazájában”

 – mondta Pataki Éva.

Az ATV-n ma este viszont Mészáros Mártáé a főszerep, 21:50-től látható A temetetlen halott, utána pedig a rendezőről szóló portréfilm, az ATV Spiriten pedig mindezek előtt 20:40-től Rónai Egon műsora a 120 év! Rövidre vágva, majd A láthatatlan generáció.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink