Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-21 10:12:00

Lesz vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között? - Gulyás Gergely válaszolt

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón az ATV kérdésére elárulta, hogy a rekord benzinárral kapcsolatban terveznek-e bármilyen kormányzati döntést hozni, de azt is megkérdeztük, lesz-e vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között, valamint arra is válaszolt a miniszter, hogy tervezik-e házszabályt módosítani.

Lesz vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között? - Gulyás Gergely válaszolt
Gulyás Gergely miniszter, Fotó: Soós Lajos/MTI

Gulyás Gergely a szerdai európai uniós tematikájú kormányülést követően arról számolt be, hogy három kiemelt fontosságú téma van napirenden a ma kezdődi uniós csúcson. Az energiaárak kérdése, valamint a migrációval kapcsolatos kérdések is napirenden lesznek. Az energiaárakkal kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint drámaian megnőttek az árak, ennek világpiaci okai is vannak, de a legfőbb oka az, hogy az Európai Bizottság egy átgondolatlan energiapolitikát folytat. Mint mondta, nyílt támadást folytatnak a rezsicsökkentés ellen. Magyarországon a legalacsonyabb a gáz és a villany ára – folytatta.

A baj az, hogy az Európai Bizottság nem segítette azt, hogy Európa megőrizze a versenyképességét - mondta Gulyás a Kormányinfón. Idén tavasszal már érezhetőek voltak a válság előjelei. Hozzátette: továbbra sem ismeri el a Bizottság a hibát, most is olyan javaslatokat tesznek, amelyek a gáz és áram árának növekedését okozza.

Szerinte ahelyett, hogy érvényesítenék azt, hogy a környezetszennyező fizet, helyette a normális életét élő, saját autóval rendelkezőkre akarja Brüsszel ezt terhelni.

A magyar kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés eredményei mellett.

Gulyás kijelentette, hogy semmilyen javaslatot nem tudnak elfogadni, amelynek irányaival nem értenek egyet sem ők, sem a visegrádi országok.

Ami a migráció kérdését illeti, Magyarországnak javaslatai is vannak Brüsszel számára, mert a migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt. Több mint megháromszorozódott a migrációs nyomás, főleg a szerb-magyar határon próbálkoztak az emberek - tájékoztatott a miniszter.

Úgy módosítanák a jogszabályokat, hogy a tranzitzónákat vissza lehessen állítani, ezt fogják javasolni az uniós csúcson is.

Kérdésre Gulyás Gergely elmondta, az előválasztás első fordulója rendelkezett csak téttel, hiszen ott dőlt el, az egyéni választókerületekben kik indulhatnak. Márki-Zay azt szeretné, ha a DK rendelkezne a legerősebb frakcióval az országgyűlésben, cserébe pedig a DK megválasztja miniszterelnöknek.

Az ATV kérdésére, miszerint rekordáron van a benzinár, tervez-e a kormány döntést, a miniszter elmondta: a jövedéki adó mértéke csökken, ahogy a kőolajár növekedik, ezt már korábban szabályozták. Arra a kérdésre, hogy bármilyen segítő intézkedést terveznek-e, azt válaszolta: ezért hozták meg azt az intézkedést, hogyha a kőolaj piaci ára meghaladja az 50 dollárt, akkor az adó mértéke csökken. Egyelőre figyelik a benzinárat, a nagyon magas benzinár is az egyik legalacsonyabb Európa Unióban, ha szükséges, tudnak intézkedéseket hozni - mondta.

Az uniós csúcson tárgyalják a Fit-For-55 klímavédelmi javaslatcsomagot, ezzel kapcsolatban az ATV kérdésére elmondta: a vétóhoz most nem csak Magyarország egyedül csatlakozik, hanem a visegrádi országok, és a déli országok közül is többen mellettük állnak, így a kétharmad is elérhető.

Folytatódik a "gyurcsányozás"?

Arra a kérdésre, hogy korábban Karácsony Gergelyt hozták ki győztesnek - arról, hogy Gullyás Gergely "töredelmesen bocsánatot kért" Gyurcsány Ferenctől és Karácsony Gergelytől, itt írtunk -, miközben Márki-Zay Péter nyerte az ellenzéki előválasztást, azt mondta, túlbecsülték a főpolgármestert, és azt gondolták versenyben marad, de az alapvető felvetésük nem volt téves: a DK a legtöbb képviselőjelöltet adná az országgyűlésnek, valamint a miniszterelnökjelöltet.  A pillanatnyi helyzet az, hogy a DK a legerősebb párt, nekik lesznek képviselőik a parlamentben, abban a helyzetben, ha a jelenlegi baloldalnak többsége lenne a parlamentben, akkor pedig a képviselők többsége megválasztja a miniszterelnököt. Ennek döntő szava Gyurcsány Ferencnek marad - fejtette ki.

A választásokig nem támogatja a kormány a jelenlegi házszabály változtatását - jelentette ki Gulyás.

“Ezt a Házszabály rendezi és nem így rendezi” - ezzel reagált Gulyás Gergely szintén az ATV kérdésére arra, hogy Székely Sándor, az ISZOMM parlamenti képviselője azt javasolja, hogy a parlamenti választásokon közös listán induló pártok utána csak egyetlen frakciót alakíthassanak az Országygyűlésben. A miniszter a kérdésünkre, hogy ezek szerint a kormány, vagy a Fidesz-frakció a ‘22-es választásokig már nem fog támogatni ilyen “egy lista-egy frakció” javaslatot, azt mondta: nem ismer ilyen javaslatot, “és nem is merült föl”. Erről részletesen itt írtunk.

Lesz Orbán Viktor - Márki-Zay Péter vita?

Nincs még itt az ideje annak, hogy arról beszéljünk, lesz-e vita Orbán Viktor és Márki-Zay Péter között.

A Heti Napló kérdésére Gulyás azt mondta, mivel nem baloldali kormány van hatalmon, ezért október 23-án csonttörés és szemkilövetés nem várható.

A miniszter szerint Márki-Zay Péter lincselést tart méltónak október 23-án, Gulyás nem akarja, hogy felüljenek az emberek a provokációnak.

Egyelőre nem hoztak olyan döntést, hogy kötelező legyen a maszkviselés Magyarországon - folytatta az ATV kérdésére. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy Szél Bernadettnek azért nem adják át az adatokatokat, mert továbbra sincs nyilvántartás és tájékoztatás arról, hogy a Coviddal kórházba kerültek közül hányan voltak beoltva.

Újságírói kérdés felidézte, hogy Karácsony Gergely azt mondta, akkor lesz béke Magyarországon, ha eltűnnek a Fideszes szavazók. Gulyás Gergely azt reméli, hogy a főpolgármester nem gondolta komolyan, és elnézést fog kérni a kijelentéséért. A miniszter azt mondta, meg fogja nézni az Elk*rtuk című filmet, és mindenkinek ezt ajánlja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem tartotta volna helyesnek, ha állami támogatást biztosítanak az film elkészítéséhez, mindezek ellenére érdemesnek tartja a témát a megfilmesítésre.

Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy koronavírus-járvány miatt a daganatos betegségek diagnosztizálása késedelmet szenvedett volna, kérdésre válaszolva elmondta: úgy tudják, egyetlen beteg sem maradt kezelés nélkül a járvány alatt sem.

A miniszter közölte: az eredeti terveknek megfelelően a héten befejeződik a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! (később Stop Gyurcsány! Stop Márki-Zay Péter!) petíció.

Kérdésre válaszolva tájékoztatott arról is: bár hivatalos adataik nincsenek, de úgy tudja, nagyrészt az idősebb korosztály részesül a harmadik oltásba. Hozzátette: ő maga is felvette már az emlékeztető adagot. Szentkirályi Alexandra egyelőre még nem, és még nem is döntött róla él-e majd a lehetőséggel.

Arra a hírre, hogy Jakab Péter is felvette a CSOK-ot, úgy reagált: nem javasolja, hogy a jobbikos pártelnök szavai és cselekedetei között bárki kapcsolatot keressen.

Gulyás Gergely szerint nem szerencsés, hogy az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot a jogállamisági mechanizmust késlekedése miatt, de szerinte ettől nem kell megijedni, mert a pernek semmilyen jogalapja nincsen.
A Biódommal kapcsolatban azt mondta: azt várják, hogy a főváros a saját vállalásait teljesítse.

Leginkább idősek kerülnek kórházba koronavírussal

A miniszter azt is elmondta: továbbra is leginkább idősek kerülnek kórházba koronavírussal. Arról, hogy a kórházi kezelésre szoruló oltottak legnagyobb számban milyen vakcinát kaptak, úgy nyilatkozott: az alapján, hogy a legtöbb idős ember Pfizerrel oltották, így szerinte ez lehet többségben, erről azonban nem ismert hivatalos adatokat. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ha ez így van, az sem az oltóanyagot minősíti, csupán azért lehet így, mert oltástól függetlenül az idősek kerülnek legnagyobb eséllyel kórházba.

Mennyi pénzt költött a kormány az ellenzéki előválasztás alatt?

Azokra a hírekre, melyek szerint a kormány több pénzt költött kampányra az előválasztás ideje alatt, mint az ellenzéki pártok összesen, Gulyás Gergely úgy reagált: ahhoz képest, hogy mennyi kárt okozna az ellenzéki összefogás az országnak, ha ők kerülnének a hatalomra, ez a pénz csak néhány fillérnek számít.

A miniszter kérdésre válaszolva közölte: gondolkoznak rajta, hogy hogyan reagáljanak a makói Continental gyárban tervezett leépítésekre. Lázár János javaslatát - az állami támogatás megvonásáról, az eddig nyújtott támogatások kivizsgálásáról és az elbocsátott dolgozók megsegítéséről - értelmesnek és jogosnak tartja.

Gulyás Gergely kijelentette: ha nőni kezd az oltatni kívánók száma, növelni fogják az oltópontok számát is.

Gulyás Gergely szerint nincs abban semmi rendkívüli, hogy a kétharmaddal megválasztott Polt Péter legfőbb ügyész leváltásához kétharmadra van szükség. Ahogy Médiatanács éléről távozó Karas Monika lemondása kapcsán is azt hangsúlyozta: mivel ez nem egy tömeges jelenség része, ezért ebben sem lát semmi rendkívülit. Karas Monika lemondására visszatérve elmondta: 3,4,5 hasonló esetet tartana tömegesnek és tendenciaszerűnek, ekkora lehetne már visszaélésre gyanakodni.

Arról, hogy a 2006-os eseményeket vizsgáló albizottságból többen „átálltak Gyurcsány Ferenc oldalára”, a miniszter kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott: egy esetben nagyon meglepődött, aztán már egyre kevésbé csodálkozott. Hozzátette: Szabó Tímea vizsgálóbizottságban végzett munkájáért nagyon hálás, és csak jó véleményt tud mondani róla.

A kancelláriaminiszter többször is egyeztetett pedagógus-szakszervezetekkel, ezekre pozitívan emlékezik, de szerinte ezek a szereplők nem teljesen függetlenek a politikától. Gulyás Gergely leszögezte, hogy a pedagógusbéreket emelni kell, ebben már 2022-ben lesz előrelépés.


Gulyás Gergely a Szputnyikkal oltottak utazási lehetőségei kapcsán közölte: ő úgy tudja, vannak oylan országok, ahova harmadik oltásként megkapott egy adag Modernával és egy adag Pfizerrel is lehet utazni.
Azt is elárulta, hogy a hivatalos ajánlás ellenére, de orvosi vélemények hatására ő Janssen-vakcinát kért harmadik oltásként, tehát vektor vakcinára vektor vakcinával oltatott, ugyanis szerinte az mRNS még egy túl friss technológia.

Gulyás Gergely úgy tudja, Orbán Ráhel és családja csak átmenetileg költözött külföldre. A kampányidőszak alatt, választások előtt valószínűleg békésebb, ha nem tartózkodnak az országban – vélekedett a miniszter.

Cikkünk frissül...

Ajánlom

További belföldi híreink