Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-20 16:49:00

Varga Judit keményen lépett fel a Ptk-módosítást ért kritikákkal szemben

Az érdekvédelmi szervezetek felháborodtak válás utáni gyermek-felügyeleti jogról szóló törvényjavaslaton, Varga Judit kiemelte, hogy a közös felügyelet megállapítása fel sem merülhet, ha bántalmazás gyanúja áll fent.

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye alapján Varga Judit a Polgári törvénykönyv módosítására tett javaslatot, amely érinti a közös szülői felügyeletet illetve a váltott gondoskodás témakörét. Ez a gyermek érdekét szolgálná – írtuk mi is korábban.

„A hatályos magyar szabályozás alapján, ha a szülők nem tudnak megállapodni a szülői felügyelet kérdésében, a bíróság döntésre kényszerül, hogy a gyermek felett melyik szülő gyakorolja a felügyeleti jogot, abban az esetben is, ha a bíróság egyébként mindkét szülőt egyaránt alkalmasnak tartja a gyermek gondozására, nevelésére” – áll a közleményben.

A törvénymódosítás értelmében elég lenne az egyik szülőnek kérvényeznie a közös szülői felügyeletet, a bíróság pedig ezáltal elrendelheti.

A NANE, a Patent Egyesület és Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség szerint ezzel csak a bántalmazók kezébe ad több jogot a kormány, a Minisztérium azonban úgy gondolja, hogy ez a kijelentés azt sugallja, az elvált, különélő szülők mind bántalmazók, kapcsolati erőszakot elkövetők, ami pedig teljességgel elfogadhatatlan, valamint a nemzetközi és a magyar szabályozás teljes félreértelmezése.

Varga Judit is posztolt a Ptk-módosításról a Facebook-on: „A Patent és társai komolytalan kritikáira talán reagálni sem érdemes, de megismétlem, hogy az új jogszabály alapján a bíróságoknak a döntések meghozatalakor mindenkor a kiskorú gyermek érdekeit kell szem előtt tartaniuk és természetesen fel sem merülhet közös szülői felügyelet megállapítása, ha bármelyik szülő esetén felmerül a bántalmazás gyanúja” – írja az igazságügyi miniszter.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink