Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-20 11:45:00

Ungár Péter: nincsenek tiszták vagy tisztátalanok az összefogásban

A képviselő meg van győződve róla, hogy a hat párt szövetsége megfelelő döntéseket fog hozni a jövőben, egyre inkább összekovácsolódnak. Szerinte a Közös Alapot mindenki vállalta, így biztos benne, hogy a miniszterelnök-jelölt is tartani fogja hozzá magát.

Ungár Péter szerint csak zöldfordulattal lehet csökkenteni a rezsiköltségeket, mert a fosszilis energiát termelő nagycégek megosztják a piacot, ezzel mesterségesen megemelik az árakat, de a hatpárti összefogás biztosan meg tud majd egyezni egy jó megoldásban.

Az LMP országgyűlési képviselője az ATV Start című műsorában elmondta, hogy mindenben lehet látni az energiaárat. Az olajár esetében nincs valódi piaci árképzés, az olajcégek viszik fel az árakat, pont ezért kell átállni a zöldenergiára. A szén-dioxid kvóták emelkedése csak 20 százalékát adja az áremelkedésnek, nyolcvan százalékát a nagyvállalatok kartellezése teszi ki.

Az ellenzék elmondása szerint a benzin kapcsán azonnal lehetne költségcsökkentést eszközölni azzal, ha a jövedéki adókat redukálnánk le, de ez nem egy zöld javaslat Ungár szerint, mert ez nem egy hosszútávú megoldás. Bahrein és Irán bármikor emelheti az olajárakat, így hiába volt a csökkentés.

Voltak a kormánynak zöld próbálokozásai, ennek ellenére semmi zöld sincs abban, amit csinál – tette hozzá.

Az LMP elkötelezett a progresszív adó mellett és az olyan emberek nagyobb adókulccsal adózzanak, mint a milyen ő is, a minimálbért keresők pedig kisebbel – reagált a képviselő arra, hogy belefér-e még az, hogy vétójogot szeretne Márki-Zay Péter és esetlegesen kihagyná az adóemelés szót a programpontokból.

A Közös Alapot mindenki vállalta, így biztos benne, hogy a miniszterelnök-jelölt is tartani fogja hozzá magát, ha nem ez történne, akkor nagyon sokat fognak tárgyalni – mondta Ungár Péter.

Az LMP országgyűlési képviselője biztos benne, hogy Márki-Zay Péter nem arra gondolt, hogy az ellenzéki összefogásban vannak tiszták és tisztátalanok, hanem a hatpárti összefogást akarja összekovácsolni.

A szövetség átment egy szocializációs folyamaton, amely egy olyan érték, amit mindenképp meg kell őrizni. Ungár elmondása szerint az összefogásnak hála több politikus is „egymásra talált”, a képviselő úgy fogalmazott, hogy a Demokratikus Koalíció és ő nagyon messze álltak egymástól, viszont nagyon sok kollegát megismert, jobbikost és momentumost is, akikkel végül rájöttek, hogy megbízható és jó partner a másik – fejtette ki.

Az otthonápolókkal kapcsolatos javaslatait elutasította a Fidesz, de úgy gondolja Ungár Péter, hogy megérdemlik az elismerést és a béremelést azok, akik gondoskodó munkát végeznek, ő pedig a végsőkig el fog menni, hogy ezeket megszerezze nekik.

A nagyarányú minimálbér-emelés sem egy nagy segítség, a nem gyermeküket/hozzátartozójukat otthonápolók támogatásának emelése körülbelül 45 milliárd forint lett volna, a minimálbér-emeléssel lesz 54 milliárd, azonban érdekes a képviselő szerint, hogy a Vadászati Világkiállításra szánt költség pedig 65 vagy 75 milliárd forint felé tart.

Hogyan lehetne csökkenteni a rezsiköltségeket? Az LMP szerint zöld fordulattal

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink